KAKO NA PRIRODAN NAČIN UBLAŽITI SVRAB I SUVOĆU KOŽE?

Autor: hormonska_veza2,

Čak i uz najbolji režim nege kože, koža može da pati od dehidracije, lošeg tonusa I suvoće.

Suvoća kože i svrab su uobičajeni problemi, ali mogu biti znak unutrašnjeg problema na koji treba obratiti pažnju. Svrab kože može biti uzrokovan nizom faktora, ili je to jednostavno lokalna iritacija kože ili je teži poremećaj nervnog sistema. Osećaj svraba može se doživeti kao osip, osećaj pucanja kože, manje iritacije ili upale.

Bubrezi – vaša druga koža

Organi koji mogu biti preopterećeni i izazvati probleme sa kožom su bubrezi. Često se nazivaju „druga koža“. Veoma je korisno podržati funkciju bubrega za efikasno eliminisanje otpadnih materija iz tela. Ovo, zauzvrat, pomaže u alkalizaciji krvi, smanjenju upale i čišćenju cirkulacije.

Postoji mnogo razloga za loš kvalitet kože:

• nedostatak hranljivih materija, posebno nedostatak kvalitetnih ulja

• dehidracija

• kongestija jetre

• iritantni parfemi i proizvodi za kožu

• loša funkcija bubrega i nivo pH kiseline

• hormonska neravnoteža

• alergije na hranu

• loša ishrana

Poboljšanjem opšteg zdravlja i rešavanjem svih osnovnih zdravstvenih problema, izgled kože će se takođe postepeno poboljšavati. Međutim, to je spor proces, ali vredan truda.

Saveti za ishranu za smanjenje suvoće i svraba kože

Stanje vaše kože u velikoj meri zavisi od toga čime hranite telo. Evo nekoliko prilagođavanja koje možete napraviti u svojoj ishrani da biste poboljšali izgled kože i smanjili suvoću i svrab.

Hidrirajte se

Dehidracija je jedan od najvećih krivaca za suvu kožu i svrab. Uverite se da ste pravilno dehidrirani pijući najmanje 2 litra vode svaki dan. Voda omogućava da se više metaboličkog otpada filtrira preko bubrega i eliminiše iz tela.

Uzmite više esencijalnih masnih kiselina

Hronični nedostatak kvalitetnih ulja doprineće iritaciji i suvoj koži. Ulja kao što su riblje ulje, ulje od lanenog semena, maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje noćurka daju vlagu i pomažu koži.

Izbegavajte hranu koja stvara kiselinu

Kisela sredina u organizmu nastaje usled prevelikog unosa šećera, mlečnih proizvoda, pšenice, crvenog mesa, začina, alkohola, konzervansa, prerađene i rafinisane hrane.

Promene životnog stila za zdraviju kožu

Uradite test za alergiju

Testirajte se da biste utvrdili da li postoje neki okidači koji izazivaju osetljivost vaše kože. Ako su suvoća i iritacija prisutni oko područja usta, to može biti direktno uzrokovano nečim što jedete. Uobičajena iritantna hrana su ananas, paradajz i citrusi. Razmislite da izbegavate ovu hranu nedelju dana i posmatrajte da li se simptomi povlače.

Mudro birajte proizvode za negu kože

Izbegavajte proizvode za lice koji sadrže mineralna ulja kao svoju bazu – oni su derivati nafte i izazivaju dalje probleme sa kožom. Pokušajte da ne koristite šminku ili previše kozmetičkih proizvoda, posebno na iritiranim područjima kako biste sprečili isušivanje i iritaciju.

Koristite hidratantne kreme bez mirisa, šampone, kreme, sapune i dezodoranse (posebno kada su ispod ruku prisutni svrab i osip). Uobičajeni iritanti kože sadržani u većini proizvoda za negu tela i lica su natrijum lauril sulfat ili bilo koji od njegovih derivata, benzeni, proizvodi na bazi nafte, aluminijum, hlorheksidin, dioksini, etilendiamintetrasirćetna kiselina (EDTA), parabeni i hidrazini.

Vodite računa o svojoj jetri i bubrezima

Više od izazivanja iritacije kože, natrijum lauril sulfat i petrolej u proizvodima za negu kože takođe dodatno opterećuju jetru i bubrege. U naturopatskoj medicini, svako stanje koje rezultira upalom, suvoćom ili iritacijom kože znači da je jetra pod pritiskom.

Razmazite se

Uzmite umirujuću kupku da biste ublažili svrab. Stavite malo kamilice i zobi u čarapu i zavežite je preko slavine za kupanje. Zatim pustite toplu vodu za kupanje da teče kroz nju. Kamilica je veoma umirujuća za kožu, a ovas sadrži mukopolisaharide koji deluju protiv svraba. I jedno i drugo može pomoći u smirivanju i lečenju kože i smanjenju svraba.

Upravljajte stresom

Stres igra glavnu ulogu u zdravlju kože i izaziva hemijski odgovor koji kožu čini reaktivnijom i osetljivijom. Zato nije iznenađujuće da dobijemo osip I svrab kada se naš nivo stresa poveća. Naučite kako da upravljate stresom jer on može izazvati ili pogoršati napade.

Prirodni lekovi za suvu kožu

Lavanda I neven su na vrhu liste za ublažavanje upale, suve i iziritirane kože.

Bazno ulje će takođe pomoći da se obezbedi trenutno olakšanje od suvoće i svraba. Neka od ovih korisnih ulja su jojoba, slatki badem, žalfija, čajno drvo ili avokado.

Koristite balzame za usne koji sadrže pčelinji vosak i kokosovo ulje kako biste ublažili crvenilo i iritaciju.

Proverite nivoe cinka. Ako otkrijete da vam nedostaje, uzmite suplement cinka ili jedite više hrane bogate cinkom kao što su orasi, semenke, žitarice, crveno meso, peršun i semenke bundeve. Cink je mineral koji je neophodan za zdravlje kože.

Uobičajeni nedostaci u ishrani kod osoba sa suvom iritiranom kožom su vitamini A, E, D i C, esencijalne masne kiseline (ulja) i selen. Uzmite više ovih hranljivih materija da biste kožu održali zdravom.

I ne zaboravite izgled kože je direktan odraz vašeg unutrašnjeg zdravlja.