KAKO HORMON RASTA UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE

Autor: hormonska_veza2,

Da li ste znali da je hormon rasta direktno zadužen za nas mladalački izgled, i da se hormon rasta najviše luči izmedju 22-23h i da iz tog razloga treba spavati u tom periodu?

Ljudski hormon rasta (hGH) je prirodni hormon koji proizvodi hipofiza. Važan je za rast, regeneraciju ćelija i reprodukciju ćelija.

HGH pomaže u održavanju, izgradnji i popravljanju zdravog tkiva u mozgu i drugim organima. Ovaj hormon može pomoći da se ubrza zarastanje nakon povrede i popravi mišićno tkivo nakon vežbanja. Ovo pomaže u izgradnji mišićne mase, jačanju metabolizma i sagorevanju masti.

Iako je hGH supstanca koja se prirodno javlja, dostupan je i u sintetičkim oblicima kao tretman ili dodatak.

Kako ljudski hormon rasta pomaže telu:

Smanjenje telesne masti

Povećanje mišićne mase

Zadebljanje kože sa smanjenim borama

Poboljšanje profila holesterola

Povećanje gustine kostiju

Poboljšani osećaj blagostanja

Poboljšanje kapaciteta vežbanja

Poboljšana imunološka funkcija

Smanjenje učestalosti bolesti

HGH kod žena

Uloga hormona rasta kod žena postaje najočitija kada hormon počinje da opada oko srednjih godina. Kako žene dostižu perimenopauzalnu i menopauzalnu godinu, estrogen, progesteron i HGH opadaju. Žene mogu primetiti gubitak vitke telesne mase, povećanu masnoću oko stomaka, probleme sa spavanjem, gubitak interesa za seks, tanku, opuštenu kožu i nisku energiju. Nizak nivo HGH takođe je povezan sa smanjenom koštanom masom i visokom učestalošću osteoporoze koja pogađa 1 od 5 žena.

Žene stvaraju više hormona za rast od muškaraca

Iako se muškarci generalno smatraju fizički jačima i imaju viši nivo testosterona, čini se da muškarci stvaraju i više hormona rasta. Međutim, brojna istraživanja su otkrila da su srednje koncentracije hormona rasta od šest puta do 120 puta veće kod žena u premenopauzi nego kod muškaraca. Pokazalo se da je estrogen glavni razlog zbog kojeg žene uglavnom stvaraju više hormona rasta od muškaraca.

Ljudski hormon rasta kao ključ usporavanja procesa starenja

Više žena sada koristi HGH za svoje anti-aging tretmane i za gubitak težine. Nedostatak humanog hormona rasta kod žena je zbog hipofize koja ne proizvodi dovoljno HGH.

Kod žena, nivo ljudskog hormona rasta počinje da opada u ranim dvadesetim godinama, a znaci nedostatka HGH-a uključuju suvu kožu, stanjivanje kose, veću količinu stomaka i razvoj bora.

Postoji malo dokaza koji ukazuju na to da HGH može pomoći zdravim odraslima da vrate mladost i vitalnost. Alternativno, HGH tretmani mogu povećati rizik od drugih medicinskih stanja. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu HGH za lečenje starenja ili starosnih uslova.


Ako imate određenih zabrinutosti zbog starenja, pitajte svog doktora o dokazanim načinima za poboljšanje vašeg zdravlja. Zapamtite, odabir zdravog načina života – poput zdrave prehrane i uključivanja fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu – može vam pomoći da se najbolje osećate kako starite.


Najbolji prirodni načini povećanja hormona rasta HGH

1. Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je korisna za vaše opšte dobro. Pospešuje proizvodnju HGH tako što kontroliše nivo telesne masti i insulina. Neke namirnice su čak direktno povezane sa pojačanim lučenjem hormona rasta. Preporučuje se hrana bogata melatoninom, jer je dobar san povezan sa povećanim HGH. To uključuje hranu poput jaja, ribe, senfa, paradajza, orašastih plodova, grožđa, malina i nara.

2. Upravljanje nivoom insulina

Insulin je povezan sa niskim nivoom hormona rasta. Studija je upoređivala nivo HGH između zdravih ljudi i drugih sa problemima povezanim sa insulinom poput dijabetesa, poremećene tolerancije na ugljene hidrate i oštećene funkcije insulina. Pokazalo se da je proizvodnja hormona rasta tri do četiri puta veća kod zdravih ljudi, što ukazuje na jasnu vezu između insulina i HGH. Da biste maksimizirali proizvodnju HGH, uverite se da su nivoi insulina najniži noću. Da biste to uradili, pripazite na unos šećera, posebno noću. Izbegavajte rafinirane ugljene hidrate kao što su beli hleb, beli pirinač i testenine, jer se pokazalo da svi ovi povećavaju nivo insulina.

3. Vežbanje visokog intenziteta

Svaka vežba će povećati nivo vašeg HGH, ali aktivnosti visokog intenziteta stvaraju najznačajnije pojačanje. Jednosatni trening sa tegovima, trčanje i intervalni trening mogu povećati nivo HGH.

4. Povećavanje unosa arginina

Arginin je jedna od aminokiselina koja poboljšava sintezu HGH. Hrana bogata argininom uključuje crveno meso, seme, orahe, piletinu, smeđi pirinač i soju. U nedavnom istraživanju, veće doze, kao što je 15-20 g arginina dnevno, pojačavaju noćnu proizvodnju HGH za oko 60%.

5. Spavanje

Nivo HGH je najviši kada spavate, ali na njih uveliko utiču vaši ciklusi spavanja. Proizvodnja obično dostiže vrhunac pre ponoći između 22h I 23h, nakon čega sledi nekoliko slabih impulsa pre svitanja. Da biste optimizovali cikluse spavanja, idite u krevet otprilike dva sata, ali ne manje od sat vremena, pre ponoći. Istraživanja su pokazala da nivo hormona rasta počinje da raste nakon otprilike sat vremena sna, najverovatnije dok ste u dubokom snu.

6. Detoksikacija jetre

Znamo da je kod mnogih hormonskih oboljenja zapravo jetra ugrožena kao organ koji usporava i absorbciju nutrijenata a i eliminaciju toksina iz organizma i da ukoliko je ona ugrožena onda se ne proizvodi dovoljno hormona rasta.

7. Vitamin C

Studije su posmatrale korelaciju smanjene koncentracije vitamina C u smanjenoj sekreaciji hormona rasta, gojaznih pacijenata, povećanog odnosa struka i povećanog rizika od srčanih oboljenja, zbog čega konzumiranje više vitamina C hrane može pomoći u povećanju HGH.