KAKO DA SPREČITE NADUTOST

Autor: hormonska_veza2,

Nadutost je ono stanje kada se nakon obroka osećate “kao balon” – stomak vam otiče i osećate nelagodu. Možda i najčešći uzrok ovoga jeste stvaranje viška gasova u abdomenu iz nekog razloga, ali zasigurno može da nastane i zbog: nedovoljnog žvakanja i kada jedete suviše brzo, nedostatka prisustva ili rada enzima digestivnog trakta, hroničnog stresa, sindroma policističnih jajnika, predominacije dejstva estrogena, sindroma iritabilnih creva i mnooogih drugih uzroka.


Ono što je primarno jeste da otkrijete koji je razlog zašto se kod vas javlja nadutost. U medjuvremenu možete da preduzmete neke preventivne korake da smanjite pojavu nadutosti i sprečite neprijatne simptome koje nosi sa sobom.


  1. Unosite više hrane koja je bogata sluzima, kao što je: lan, čia semenke, aloa vera sok… Ove namirnice pomažu da se sluznice oblože zaštitnim slojem i preveniraju zapaljenski procesi.
  2. Izbegavajte sve za šta znate da može da vam pogorša stanje, kao i preradjene namirnice. Uobičajeni iritansi su: gluten, šećer, alkohol previše začinjena hrana, kofein.
  3. Jedite više ’gorke” hrane. Interesantna činjenica jeste da naš digestivni trakt poseduje receptore za gorak ukus, te kada se oni stimulišu dolazi do stimulacije lučenja enzima za varenje. Neki od predloga su: cikorija, kakao, grejp, citrusi, karfiol, brokoli… itd.
  4. Birajte toplu i kuvanu umesto presne ili hladne hrane. Ovo doprinosi povećanom protoku krvi kroz sistem za varenje i lakšoj digestiji i apsorpciji nutrijenata.
  5. Pijte biljne čajeve i sveže jabukovo sirće, kako bi pospešili varenje. Čajevi koje preporučujemo su: nana, kamilica, djumbir, komorač, cimet. Razmutite jednu kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i pijte pre obroka.
  6. Jedite polako i žvaćite dovoljan broj puta. Bakterije i gljivice u crevima imaju veći afinitet prema hrani koja je samo delimično svarena, što može da vodi stvaranju gasova i nadimanju.
  7. Uvedite fermentisanu hranu u ishranu: jogurt i kefir su primeri namirnica koje sadrže zdrave bakterije koje žive u našim crevima. Na ovaj način se pospešuje njihova uloga u varenju, pospešuju se pokreti creva, kao i imuni sistem.


Prave namirnice i zdrave navike pomoći će vam da se rešite nadutosti i pratećih neprijatnosti. Sve je u balansu i dobrim izborima!