KAKO DA PRIRODNO REGULIŠETE SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS)?

Autor: hormonska_veza2,

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je kompleksno stanje koje zahteva da mu pristupimo holistički, tj. sveobuhvatno i lečimo i telo i duh. Nije nam u cilju da samo otklonimo simptome, nego da se pozabavimo hormonskim disbalansom koji se nalazi u osnovi.


Od ogromnog je značaja da regulišemo ishranu i unosimo hranu sa niskim glikemijskim indeksom (koja ne dovodi do naglog porasta šećera u krvi) i potrudimo se da dovedemo u balans nivo šećera u krvi. Tako sprečavamo lučenje prevelike količine muških polnih hormona.


KAKO PRIRODNO REGULISATI PCOS?


Postoji nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste držale pod kontrolom simptome PCOS. Ne morate da se mučite zbog ovog stanja, nego treba da se potrudite da učinite sve što je u vašoj moći da pomognete svom telu. Tako ćete smanjiti pojavu simptoma i živeti normalan život bez većih komplikacija.


  1. Jetra ima značajnu ulogu u detoksikaciji organizma koja nam je od velikog značaja. Kako bismo joj pomogli treba da unosimo hranu poput korijandera, peršuna, zelenog žita, ječmene trave i spiruline. Ove namirnice pomažu jetri u njenoj funkciji jer mogu da vežu višak hormona i eliminišu ga iz tela.
  2. Izbacite hranu koja usporava rad limfnog sistema i jetre. U ove namirnice spadaju mleko i mlečni proizvodi, pšenica, šećer, prerađena hrana i alkohol.
  3. Potrudite se da usvojite dominantno vegeterijanski način ishrane, bez unosa estrogena putem hrane. Ishrana koja se bazira na unosu žitarica od celog zrna, zelenog lisnatog povrća i zdravih masti iz avokada, koštuničavog voća i semenja može da bude od velike pomoći kod PCOS. Izbegavajte crveno meso, a potrudite se da unosite što više sirovog povrća i voća i umerene količine ribe.
  4. Hidrirajte se. Potrudite se da uz sebe uvek imate flašicu vode. Voda sa limunom i nezaslađeni biljni čajevi takođe mogu biti od pomoći ako se trudite da unosite više tečnosti. Kamilica i nana su odličan izbor za čajeve.
  5. Izbegavajte alkohol, lekove i pušenje. Kofein i stres takođe mogu doprineti zapaljenjima u telu i pogoršati simptome PCOS.
  6. Posebno obratite pažnju na nadbubrežnu žlezdu. Vitamini B kompleksa nekada mogu biti od pomoći za regulaciju menstrualnog ciklusa. Imaju antioksidantna svojstva i mogu da doprinesu eliminaciji viška muških polnih hormona. Meditacija, joga i vreme u prirodi mogu takođe biti od ogromne koristi za nadbubrežnu žlezdu.
  7. Regulišite nivo šećera u krvi. Pravilna ishrana je vrlo važna za regulaciju šećera u krvi, a pokazano je da unos dovoljne količine hroma (kroz hranu, biljke, suplemente) doprinosi balansiranju nivoa šećera u krvi
  8. Pokrenite se. Vežbanje stimuliše lučenje endorfina zbog kojih se nakon treninga osećate fenomenalno. Takođe snižava nivo insulina i doprinosi kontroli telesne mase. Ukoliko je moguće, nakon obroka nemojte da legnete, nego prošetajte i tako pomozite svom telu da reguliše šećer u krvi. Pronađite neku fizičku aktivnost koja vama prija i potrudite se da vežbate bar 3 puta nedeljno.


Pored svega ovoga, postoje i neki suplementi vitamina i minerala koji normalizuju nivo šećera, muških polnih hormona i pomažu kod PCOS. To su npr. N-acetilcistein, vitamini E, B12 i B6, magnezijum i cink.


Potrudite se da uvedete zdrave navike u svoj život i živite normalno i srećno i pored PCOS.