KAKO DA PREVAZIĐETE ŽELJU ZA SLATKIŠIMA?

Autor: hormonska_veza2,


Naš ceo endokrini sistem je međusobno povezan. I kada se jedna žlezda preforsira, onda to utiče i na sve ostale žlezde.


Na primer, kada je pankreas previše stimulisan jer unosite puno šećera (pa on luči insulin), to dalje utiče na ostale žlezde i izaziva njihove poremećaje.


Na primer, suprimira se funkcija štitnjače, pa se narušava balans hormona. A onda to utiče na polne žlezde i nastaju problemi u reproduktivnom zdravlju.


OD ŠEĆERA LAKO POSTAJEMO ZAVISNI


Kada konzumirate nešto slatko, organizam stvara fiziološki odgovor na šećer. Ako se šećer unosi svakodnevno, onda telo automatski smanjuje nivo šećera u krvi.


Tj. jer svakodnevno očekuje priliv velikih doza šećera. I to stanje iščekivanja predstavlja osećaj potrebe za slatkišima i “kriziranje” za šećerom.


A kako to ide sa svim ostalim porocima, uvek je potrebna sve veća doza da bi se postigao isti efekat.

Povećan nivo šećera u krvi oštećuje razne organe i vodi gojaznosti, dijabetesu i srčanim bolestima.


KAKO DA PREVAZIĐETE ŽELJU ZA SLATKIŠIMA?


-Vodite računa o tome da imate izbalansirane, zdrave obroke i da ste u toku dana siti. Ako izbegavate obroke i smanjujete ih do nenormalnih granica, slatko će vam se sve više jesti


-Birajte žitarice od celog zrna (integralne) umesto prerađenih (belo brašno, beli hleb, pahuljice sa mnogo šećera, itd.)


-Spavajte dovoljno. Ako ste naspavani imaćete više energije i neće vam se javljati potreba za slatkišima. Pored toga, ljudi imaju tendenciju da grickaju kasno uveče, što takođe treba da se izbegava


-Zamenite slatkiše zdravijim opcijama i nađite neku zdravu grickalicu (poput badema, oraha i slično) koja će vas sprečiti da jedete slatkiše

-Vežbajte, odmarajte i izbegavajte stres


Ovo su neki od saveta koji mogu da vam pomognu da smanjite krizu za slatkišima, osećate se bolje i prevenirate razne hronične bolesti. Hranom do zdravlja!