KAKO CREVNI MIKROBIOM UTIČE NA NAŠE HORMONE

Autor: hormonska_veza2,

U poslednje vreme se mnooogo priča o tome koliko je važno da vodimo računa o zdravlju creva, jer ono dalje utiče na ceo organizam. U našim crevima žive brojne bakterije i gljivice, koje su uglavnom naši prijatelji, jer obezbedjuju snažan imunitet i vrše mnoge značajne procese. Medjutim, ukoliko se razviju u prevelikom broju situacija može da se izokrene, i tada nastupaju problemi.

Izmedju ostalog, ovi mikroorganizmi mogu da utiču i na naše hormone. A dobro znamo da se hormoni upliću u gotovo svaki proces u našem telu i glavni su dirigenti mnogih reakcija.
Hormoni koji su prvi na udaru su polni, hormoni nadbubrežne, kao i štitne žlezde. A to dalje može da uzrokuje pojavu izraženog PMS-a, endometrioze ili pojačanih simptoma menopauze.

Kako da znamo da su nam hormoni u dizbalansu?
Ukoliko se javljaju neki od sledećih znakova: porast ili smanjenje telesne mase (bez promena u ishrani), poteškoće sa spavanjem, izražen PMS, veoma suva koža, promene srčanog ritma, slabljenje kostiju, fluktuacije nivoa šećera u krvi, anksioznost, depresija, promene raspoloženja, itd. to ukazuje da je vrlo verovatno funkcija hormona na neki način izmenjena.

Promena u nivou estrogena i progesterona kao dva najznačajnija polna hormona najčešće doprinosi pojavi gore navedenih simptoma. Vrlo je važno da njihov odnos bude odgovarajući i pritom uvek isti.

Kako da znamo da su promene u hormonskom statusu posledica nečega što se dešava u crevima?
Tako što se javljaju i propratni simptomi poput nadimanja, dijareje, zatvora…i slično. Mada ovi znaci nisu potpuno pouzdani, jer nekada mogu i da izostanu.

Dobar prvi korak ka izlaženju na kraj sa ovakvim stanjima je izbacivanje iz ishrane svega onoga što doprinosi zapaljenskim procesima – mlečnih proizvoda, glutena i preradjene hrane pune šećera. Ovo će doprineti boljem zdravlju creva i posledično pozitivnim efektima na hormonski status. Takodje, značajnu ulogu može da ima i smanjenje stresa, jer znamo da stres višestruko nepovoljno deluje na organizam.

Ukoliko se simptomi i dalje javljaju i nakon što uvedete promene u ishranu i svakodnevnu rutinu, preporučujemo da uradite odgovarajuće testove, a zatim i primenite adekvatnu terapiju ukoliko je to potrebno.

Creva se od nedavno nazivaju i “drugim mozgom”. Toliko je važna njihova funkcija i briga o njihovom zdravlju. Zato vodite računa o tome šta unosite u svoj organizam i kako to čini da se osećate. Birajte zdravlje!