ISTINA O CELULITU

Autor: hormonska_veza2,

Na samom početku želimo da istaknemo da je celulit POTPUNO NORMALNA I UOBIČAJENA STVAR i nikada ne sme da bude razlog zbog kog se stidite svog tela!


Pa čak i bebe i mala deca imaju celulit. Ono što možda niste znali jeste da se tip masti koji vidite kao celulit u stvari ne razlikuje mnogo od ostalih telesnih masti. Nažalost, to je takodje razlog zašto većina krema i preparata koje ste probali baš i ne deluje. A evo i zašto.


ŠTA JE ZAPRAVO CELULIT?


Celulit je rezultat atrofije (smanjenja) mišića usled nedostatka fizičke aktivnosti. Zbog toga, sloj mišića tik ispod površine kože postaje slab i ne baš izdefinisan. I kao posledica naši depoi masti postaju vidljivi. Znači, koža nema potporu u vidu mišića, pa možemo da vidimo masti u formi grudvica – famozni celulit.


Celulit je najvidljiviji u regijama gde je sloj potkožnog masnog tkiva najdeblji – kod žena su to butine i zadnjica.


CELULIT KOD ŽENA I MUŠKARACA


Iako se javlja kod oba pola, definitivno je mnoogo češći kod žena. Utešni podatak je da čak 80% žena ima celulit (iako nekada slike na instagramu ne odaju takav utisak), pa apsolutno niste jedine koje se suočavaju sa ovim.


Razlog zbog kog učestalost celulita nije ista kod oba pola je to što nam nije ista raspodela masti, mišića I vezivnog tkiva, a takodje i hormoni (NARAVNO) igraju veliku ulogu.


Na primer, estrogen može doprineti tome da se postojeće masne ćelije uvećaju i postanu vidljivije. To je naročito primetno u pubertetu kod mladih žena, ali takodje i kod žena koje se približavaju menopauzi, kada postoje promene u nivou estrogena.


KAKO SE IZBORITI SA VIDLJIVIM CELULITOM


Na prvom mestu moramo da istaknemo koliko je važno da VOLITE SEBE I SVOJE TELO. Naravno da sve mi često želimo da radimo na svom telu jer nismo potpuno zadovoljne (i to je sasvim u redu), ali važno je da se prihvatite takve kakve ste i da budete svesne da vi niste samo svoje telo već mnogo više od toga!


Jedini pravi put do smanjenja vidljivosti celulita je kombinacija: zdrave ishrane, unosa dovoljne količine vode, adekvatna cirkulacija (povećano kretanje) i izgradnja mišića kroz vežbu. Ni ovo ne garantuje da će se celulit izgubiti 100%, ali definitivno neće biti toliko primetan.


Ono što takodje može da pomogne jeste suvo četkanje tela i masaže, jer pospešuju cirkulaciju.


ŠTA JE TO ŠTO ODMAŽE KOD GUBITKA TELESNE MASE I UKLANJANJA CELULITA


Nekada je prisustvo odredjenjih zdravstvenih stanja upravo razlog zbog kog dobijate na težini i idete u smeru suprotnom od onog koji želite.


Ta stanja mogu biti:

  • Poremećaj balansa hormona
  • Endometrioza
  • Oslabljena funkcija jetre
  • Smanjena efikasnost sistema za varenje
  • Stres
  • Nedostatak sna
  • Upoteba odredjenih lekova


Za kraj želimo da vas podsetimo da ne treba da se stidite da obučete svoju omiljenu mini-haljinu ili da budete na plaži u kupaćem kostimu. Radite na tome da postanete najbolja verzija sebe, ali ne zaboravite da za to vreme UŽIVATE U ŽIVOTU.