HORMONI I VAŠ HOLESTEROL

Autor: hormonska_veza2,

Holesterol

Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora:

  • pre svega načina ishrane
  • nasleđa
  • rada hormona
  • i funkcije jetre i bubrega

Holesterol se sastoji od niza čestica od kojih svaka ima funkciju. Ovi uključuju:

Lipoprotein niske gustine (LDL), koji se često naziva “lošim” holesterolom, zapravo i nije toliko loš jer pomaže u isporuci holesterola u naše ćelije. Pravo pitanje je šta ga predisponira da oksidira na način koji nanosi štetu organizmu.

Lipoprotein visoke gustine (HDL) ili takozvani ‘dobar’ holesterol transportuje molekule holesterola do jetre da bi se metabolizovali.

Trigliceridi, marker unosa šećera/ugljenih hidrata, su sve kalorije koje vaše telo ne koristi odmah nakon što jedete. Oni se skladište u vašim masnim ćelijama i kasnije se oslobađaju za energiju između obroka.
Postoji još nekoliko markera holesterola kao što su veličina čestica i odnos, ali ova tri su glavna koja će se pojaviti u tipičnom lipidnom profilu.

Zašto je nivo holesterola važan

Zdravi nivoi holesterola se obično vide kod žena u premenopauzi jer je estrogen u pravilnoj ravnoteži. Međutim, LDL ima tendenciju povećanja dok se HDL smanjuje kako žene ulaze u perimenopauzu i menopauzu zbog pada estrogena.

Prvo, hajde da pogledamo kako različiti hormoni utiču na nivoe holesterola dok se približavamo srednjim godinama.

Estrogen
Estrogen ne samo da pomaže krvnim sudovima da se šire i skupljaju; takođe čisti slobodne radikale (proinflamatorne molekule) koji mogu oštetiti arterije i druga tkiva. Međutim, previše dobrih stvari takođe može biti štetno. Povišen estrogen ometa funkciju štitne žlezde što dovodi do hipotireoze gde se nivoi holesterola povećavaju kako se metabolizam usporava. Pored toga, opstipacija je uobičajena briga kod osoba sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom. Kao rezultat toga, toksini i estrogeni cirkulišu u telu zbog neefikasne eliminacije. Ovo stvara dodatni stres za telo što dodatno narušava ravnotežu hormona.

Progesteron
Progesteron pomaže u balansiranju efekata estrogena i pomaže u poboljšanju markera holesterola kao što su HDL i LDL. Međutim, stvarna terapija progesteronom može povećati nivoe triglicerida.

Testosteron
Kod muškaraca, zdrav nivo testosterona je glavni igrač u održavanju optimalnog broja holesterola i ublažavanju faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, moždani udar i srčani udar. Ali terapija zamene testosterona u slučaju niskog testosterona može zapravo imati suprotan efekat (tj. sniziti HDL i povećati LDL). Drugim rečima, previsoki ili preniski nivoi nikada nisu dobra stvar.

Vrednosti holesterola u krvi

  • Normalne vrednosti 3,1 – 5,5 mmol/l
  • Snižene vrednosti <3,1 mmol/l
  • Povećane vrednosti >5,5 mmol/l

Napomena o lekovima za snižavanje holesterola
Moramo imati na umu da je zdrav nivo holesterola imperativ za optimalnu ćelijsku funkciju i sveobuhvatno zdravlje. Još jedna stvar koju vredi razmotriti je da lekovi za snižavanje holesterola, kao što su statini, smanjuju stvaranje holesterola koji nam je potreban za proizvodnju hormona. Smanjeno stvaranje holesterola može zapravo da pogorša rizik od srčanih oboljenja kod žena i doprinese niskom nivou testosterona kod muškaraca.

Statini takođe iscrpljuju telo koenzima Q10 (CoK10), antioksidansa i vitalnog hranljivog materija koji telo prirodno proizvodi za rast, energiju i održavanje. Nivo CoK10 se smanjuje kako starimo i dalje iscrpljivanje može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima.

Takođe se pokazalo da statini poremete nivo šećera u krvi (naročito mogu da podignu određene laboratorijske vrednosti povezane sa dijabetesom) i čak dovode neke pojedince u još veći rizik od kardiovaskularnih događaja!

Dodatna napomena: Ako uzimate dodatak CoK10 sa statinom, to NE smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Vi jednostavno samo zamenjujete hranljivi sastojak i znamo da je naše telo mnogo složenije od rada sa ‘brzim rešenjem’.


Predlažem da budete oprezni kada tumačite uobičajene simptome povezane sa visokim nivoom holesterola. Ko zna, možda baš i nemate visok holesterol – u većini slučajeva to je obično kombinacija nezdrave ishrane, stresa, neadekvatnog sna i hormonske neravnoteže. Takođe je vredno razmotriti druge uzroke kao što su nizak nivo vitamina D, nedovoljno aktivna štitna žlezda ili problemi sa šećerom u krvi.

Sve što je rečeno, postoje neke dobre vesti iza svega – vaše telo vam jednostavno govori da nešto nije u redu. Postoji toliko mnogo načina da shvatite stvari, a razumevanje svega, od vaše ishrane i načina života do vaših krvnih testova, je odlično mesto za početak u pronalaženju sveobuhvatnog plana za bolje hormonalno i opšte zdravlje.