GRČEVI, PMS, PROBADAJUĆI BOLOVI

Autor: hormonska_veza2,

Više od pedeset posto žena ima problem sa obilnim krvarenjem tokom ciklusa. Uzrok ovog poremećaja, koji se u medicini naziva menoragija, može da bude višak estrogena, miom, endometrioza ili hormonska neravnoteža. Posledice mogu da budu strašne – od obične neprijatnosti, preko umora, do anemije. Kako znate da nešto nije u redu:

– menstrualno krvarenje koje procuri preko jednog ili više uložaka ili tampona svaki sat nekoliko sati zaredom

– neophodnost korišćenja dvostruke sanitarne zaštite kako bi se kontrolisalo menstrualno krvarenje

-menjanje uložaka tokom noći

-menstrualno krvarenje koje traje duže od sedam dana

-menstrualno krvarenje sa većim komadima zgrušane krvi

-obilno krvarenje koje vas ometa u svakodnevnim aktivnostima

-konstantna bol poput grčeva u donjem delu stomaka tokom menstruacije (ne javlja se kod svih)

-neredovne menstruacije -umor, gubitak daha, nesvestica, anemija

Zbog različite tolerancije na bol, prilično je individualan osećaj na osnovu koje ćemo zaključiti da nesto nije u redu sa našim ciklusom i da moramo ozbiljnije da se pozabavimo sa nekim stanjem.

UKOLIKO STE U AGONIJI OD GRČEVA I IMATE OBILNU MENSTRACIJU

-moguće je da imate miome! Ukoliko imate i u porodici miome, obavezno posetite doktora kako bi se uradio ultra zvuk. U zavisnosti od toga gde se nalaze moguće je da će vam trebati i laparoskopska operacija i/ili suplementi gvožđa kako bi ste nadoknadili gubitak.

UKOLIKO IMATE PODMUKAO I KONSTANTAN BOL

-možda imate upalu! To je stanje je prouzrokovano infekcijom i moze da zahvati matericu, jajnike, jajovode a često je prouzrokovano nelečenom infekcijom klamidije ili gonoreje.

UKOLIKO IMATE PROBADAJUĆI BOL SA JEDNE STRANE

-može da ukazuje na endometriozu, cistu ili čak cistu koja je pukla i koja može da izazove dodatnu komplikaciju. Nekada bol može biti toliko jak da vam se zavrti u glavi ili stvori nagon za povraćanjem. Potrebno je hitno otići kod lekara.

UKOLIKO IMATE GRČEVE I NE POMAŽU VAM TABLETE PROTIV BOLOVA

-verovatno se radi o endometriozi. Bolovi su izuzetno jaki pred ciklus ali se kod velikog broja žena bolovi produžavaju i tokom celog meseca. To nisu normalni bolovi, iako žene nekada smatraju da je to normalno, takvi bolovi ukazuju na endometriozu. Obratite se ginekologu koji je stručnjak za endometriozu. Nije svaki ginkeolog stručnjak za endometriozu i tu treba biti veoma obazriv.

UKOLIKO IMATE GRČEVE NE VEZANO ZA VAŠ CIKLUS

-može se desiti da je doslo do vanmaterične trudnoće. Po statistikama jedna od 50 trudnoća je vanmaterična. Nastaje kada se oplođena jajna ćelija zakači na nekom drugom mestu, izvan materice, npr. jajovodu. Vanmaterična trudnoća kao i pobačaj mogu izazvati jake grčeve. Možete uraditi test za trudnoću kako bi ste isključili tu opciju pre odlaska kod lekara koga morate vrlo hitno kontaktirati ukoliko se potvrdi trudnoća.