EFEKAT (NAC) N-ACETIL CISTEINA NA CISTE I ENDOMETRIOZU

Autor: hormonska_veza2,

Suplementi sami po sebi nisu dovoljni za izlečenje endometrioze. Iako svi želimo da popijemo tabletu i da sve naše bolesti nestanu, to ipak nije tako jednostavno.

U 2020. konačno počinjemo da shvatamo da endometrioza nije hormonalno stanje, iako na nju utiču hormoni. Zapravo, to je multisistemska disfunkcija sa jakim imunološkim sistemom i komponentama mikrobiološke raznolikosti. Odnosno, endometrioza je epigenetski problem imunološkog sistema sa nekoliko osnovnih uzročnika.

Kako NAC pomaže ženama sa cistama i endometriozom?

Evo nekoliko razloga zbog kojih bi NAC trebalo da se nađe u vašem ormariću sa suplementima:

1. NAC sprečava upalu i usporava starenje

NAC je aminokiselina koja je preteča glutationa (glavnog antioksidanta) i može brzo da podigne nivo antioksidansa. Usporava starenje na ćelijskom nivou i čini vas otpornijim na upale i prerano starenje.

2. NAC može smanjiti veličinu ciste i zaustaviti rast endometrioma

U jednoj od NAC studija, kod grupe žena sa endometriotičnim cistama na jajnicima pronađeno je sledeće:

  • Posle 3 meseca upotrebe suplementa imale su smanjenje veličine ciste endometrioma u odnosu na povećanje veličine ciste u kontrolnoj grupi
  • 24 žene lečene NAC-om otkazale su zakazanu laparoskopiju zbog smanjenja / nestanka ciste i / ili značajnog smanjenja bola
  • 8 žena lečenih NAC-om je zatrudnelo

Ti rezultati su bolji od veštačkih hormonskih tretmana koji često ne zaustavljaju rast, ili ne smanjuju veličinu ciste endometrioma bez većih dugoročnih neželjenih efekata.

3. NAC podstiče plodnost kod žena i muškaraca

Većina žena sa endometriozom proizvodom želi da poveća plodnost i kvalitet jajnih ćelija, a dobra vest je da NAC radi upravo to! Podstiče kvalitet jajnih ćelija i pokazalo se da povećava stopu trudnoće kod žena sa PCOS.

Kada su u pitanju muškarci NAC poboljšava kvalitet sperme, a u nekim slučajevima čak i leči neplodnost. Tako da slobodnu uključite Vašeg partnera.

Suplementi nisu regulisani, pa se bez konsultovanja sa svojim naturopatom ne preporučuje upotreba NAC-a napamet, naročito kada treba da vam se odredi prava doza.