KAKO LEČITI OSTEOPOROZU PRIRODNIM PUTEM?

Autor: hormonska_veza2,

Sušene šljive imaju jedinstven profil hranljivih materija koji pruža niz zdravstvenih benefita. Postoje dokazi da je konzumiranje suvih šljiva korisno za zdravlje kostiju i može biti povoljno za ljude koji boluju od osteoporoze.

Osteoporoza obično nema jako izražene simptome, ali zbog toga komplikacije mogu biti jako bolne i mogu dovesti do trajnih posledica, a to su prelom kuka i podlaktice, kao najčešćih oblika preloma. Prelomi kostiju koji su posedica osteoporoze jesu značajan uzrok bolesti i smrti u celom svetu, a poznato je da su žene više ugrožene od muškaraca.Da li suve šljive mogu biti korisne za osteoporozu?

Da, suve šljive mogu biti korisne za osteoporozu. One su bogate hranljivim sastojcima koji su važni za zdravlje kostiju. Suve šljive sadrže visok nivo antioksidanata, vlakana, kalijuma, vitamina K i drugih hranljivih materija koje mogu imati pozitivan uticaj na gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje suvih šljiva može povećati gustinu kostiju. To se može pripisati kombinaciji hranljivih materija prisutnih u suvim šljivama. Na primer, visok sadržaj kalijuma može pomoći u održavanju ravnoteže kalcijuma u organizmu, a vitamin K je ključan za formiranje i održavanje zdravih kostiju.

Takođe, suve šljive mogu imati blagotvoran uticaj na zdravlje creva i apsorpciju hranljivih materija, što takođe može biti važno za opšte zdravlje kostiju.

Međutim, kao i kod bilo koje namirnice, važno je da suve šljive konzumirate u okviru uravnotežene ishrane i da se konsultujete sa stručnjakom za personalizovane savete o ishrani.

Osteoporoza je stanje kostiju koje rezultira slabim i lomljivim kostima. To povećava rizik od preloma čak i nakon manjih padova i udaraca. Povećan unos belančevina, natrijuma, alkohola, kofeina kao i pušenje može negativno uticati na gustinu kosti. Tipična ishrana u tzv. visokocivilizovanim zemljama (visok unos belančevina, i rafinirane, prerađene hrane) u kombinaciji s načinom života bez puno fizičke aktivnosti i kretanja može doprineti povećanoj pojavi osteoporoze u starijem životnom dobu.

Osteoporoza obično oslabljuje:

  • tkivo
  • strukturu
  • čvrstoću kostiju

Stanje se može polako razvijati, što znači da neki ljudi možda neće znati da imaju osteoporozu sve dok ne dožive prelom kosti.

U istraživanjima iz 2017. godine analiziran je efekat suvih šljiva na žene koje su prošle kroz menopauzu. To je zato što žene u postmenopauzi imaju povećan rizik od razvoja osteoporoze. Naučnici su otkrili da žene u menopauzi, koje žele da se zaštite od osteoporoze i preloma kostiju, jednostavno treba da jedu oko 10 suvih šljiva dnevno. Poznato je da su žene u postmenopauzi sklonije gubitku koštane mase nego muškarci. Zato su istraživači isprobali nekoliko prirodnih sredstava da se taj gubitak smanji, a pokazalo se da su suve šljive među najefikasnijima.

Istraživači Državnih univerziteta Floride i Oklahome sproveli su istraživanje koje je pratilo dve grupe žena u postmenopauzi tokom godinu dana. Prva grupa, koja se sastojala od 55 žena, konzumirala je 100g, ili 10 komada suvih šljiva svakodnevno.

Druga grupa, koja se sastojala od 45 žena, konzumirala je istu količinu sušenih jabuka svakodnevno. Pored toga, ispitanice su svakodnevno dobijale suplemente kalcijuma (500 mg) i vitamina D (400 mg).

Nakon godinu dana, pokazalo se da je kod grupe koja je konzumirala suve šljive povećana gustina koštane mase, posebno u kičmi i podlaktici, u odnosu na drugu grupu, koja je konzumirala sušene jabuke. Kao dodatak ovome, jedan od istraživača, prof. Bahram Arđmandi, istakao je da je on već eksperimentisao sa drugim voćkama, kao što su urme, smokve, suvo grožđe i jagode u pogledu njihovog efekta na koštanu masu, ali da nijedna od tih voćaka nije bila efikasna kao šljiva u poboljšanju zdravlja kostiju.

Istraživači veruju sa suve šljive poboljšavaju zdravlje kostiju tako što inhibiraju razlaganje kostiju.

Kako konzumirati suve šljive?

Postoji nekoliko načina na koje osoba može uključiti suve šljive u ishranu. Evo nekoliko opcija za ljude koji žele da konzumiraju više suvih šljiva:

Dodajte ih u ovsenu kašu za doručak.
Kombinujte ih sa orašastim plodovima i drugim suvim voćem, poput kajsija, i dodajte čokoladne komadiće za zdravi i slatki obrok.
Dodajte ih u pečene poslastice.
Koristite ih u slanim varivima.
Pijte sok od suvih šljiva.
Dodajte sok od suvih šljiva u voćne smutije.

Dakle 10 do 12 suvih šljiva dnevno sprečavaju gubitak koštanog tkiva prouzrokovan opadanjem nivoa estrogena, možda na taj način što snabdevaju organizam mineralnim boronom, mineralom koji olakšava apsorpciju kalcijuma. Na taj način pospešuju zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.Prevencija osteoporoze

Na stanje kostiju u starijoj životnoj dobi kod oba pola, posebno kod žena u (post)menopauzi, potrebno je misliti puno ranije, već u dvadesetim godinama, u ishranu uvodeći namirnice bogate kalcijumom – mleko, mlečne proizvode, zeleno lisnato povrće, školjke, orašaste plodove, suve smokve i naravno – suve šljive.