DA LI JE POVEĆANJE TELESNE TEŽINE HORMONSKI PROBLEM ILI KALORIJSKI PROBLEM?

Autor: hormonska_veza2,

Da, ishrana i način života su bitni, ali žene imaju hormonski faktor koji takođe mora da se uzme u obzir.

Istraživanja pokazuju da žene u perimenopauzi imaju u proseku 6% povećanje obima struka i 10% povećanja ukupne masne mase na svom telu. Žene u menopauzi imaju smanjenje masnog tkiva nogu za 3,19%, ali povećanje procenta masti na trupu od 5,49% – što pokazuje preraspodelu masnih zaliha.

Hormon koji je uglavnom kriv je estrogen. I višak i nedostatak dovodi do povećanja telesne težine kod žena. Način na koji vaše telo proizvodi estrogen i izlučuje ga je ključan za to kako telo upravlja telesnom težinom tokom vašeg života.

Višak Estrogena

Estrogen promoviše, održava i kontroliše distribuciju telesne masti i metabolizam masnog tkiva. Nažalost, nauka još uvek ne razume u potpunosti razloge koji dovode do toga; ali ono što znamo je da su niski nivoi estrogena i progesterona, kao i visoki nivo neželjenog estrogena, direktno povezani sa povećanjem telesne težine i zadržavanjem tečnosti.

Višak estrogena se naziva estrogenskom dominacijom i može da dovede do drugih hormonskih simptoma kao što su produžene i obilne menstruacije, miomi, migrene, promene raspoloženja i akne.

Delimično su za to stanje odgovorni ksenoestrogeni (toksični estrogeni iz okoline), ali i visoki nivoi estrogena zbog lošeg metabolizma hormona.

Zanimljivo je da žene starije od četrdeset godina nisu jedine na koje utiče dominacija estrogena. Žene sa endometriozom, sindromom policističnih jajnika i drugim hormonskim disbalansima takodje mogu patiti od simptoma, i to ne samo zbog, kao kod npr. PCOS-a, izostanka ovulacije, već i zbog upotrebe sintetičkih hormonskih lekova i kontracepcije.

Treba uzeti u obzir i neželjene efekte kontraceptivnih pilula. Štaviše, neke žene takodje imaju genetsku predispoziciju npr. mutaciju MTHFR, što utiče na metilaciju- glavni proces za metabolizam estrogena.

Manjak Estrogena

Kako manjak estrogena utiče na povećanje telesne mase?

Kada žena prođe kroz menopauzu i uđe u fazu života nakon menopauze, ona se u suštini pomera sa mesta visoke proizvodnje hormona jajnika koje pokreće i održava njen menstrualni ciklus i plodnost, u pasivniji ciklus gde su hormoni koje proizvodi niži i samo za održavanje sekundarnih polnih karakteristika, zdravlja kože, gustine kostiju i nivoa energije.

Kada jajnici smanje proizvodnju estrogena, onda prirodni fiziološki proces je da neophodne hormone telo proizvodi preko nadbubrežne žlezde. Ako se nadbubrežne žlezde ne nose dobro sa ovim procesom, telo se više oslanja na ćelije dojke i masne ćelije za potrebnu proizvodnju hormona. Kao rezultat, telo širi ove masne ćelije i rezultat je povećanje telesne težine i često bez obzira šta pokušate u pogledu ishrane i načina života, težina se neće promeniti.

U igri je i nekoliko drugih faktora. Na mestu grudi, stomaka i kukova, estrogen počinje da se sintetiše procesom koji pretvara njene androgene (DHEA i testosteron) u estrogen! To je prilično neverovatan proces poznat kao “aromatizacija”.

Ova situacija se još više komplikuje ukoliko je osoba pod velikim fizičkim ili emocionalnim stresom. Tako će nadbubrežne žlezde umesto da proizvode reproduktivne hormone dati prednost proizvodnji hormona stresa i adrenalina, misleći da će posao za njih da odrađuju masne naslage.

Posledično, smršati postaje još teže, jer su visoki kortizoli glavni uzrok abdominalne debljine.

Konačno, imajte na umu da nizak nivo estrogena posebno stimuliše apetit, jer koristi iste biohemijske puteve u telu kao leptin – hormon koji oslobađa mast, koji, kada se aktivira, pritiska vaše „dugme za glad“ i govori vam da vam je potrebna hrana.

Kako razbiti taj začarani krug?

Iako se sve ovo prirodno odvija u našem telu, postoje prirodni načini kako da minimiziramo posledice ovog visokog ili niskog estrogena.

Ishrana igra ključnu ulogu u razgradnji i metabolizmu estrogena. Idealna je biljna ishrana uzgajana u organskim tj. domaćim uslovima. Biljke obezbeđuju optimalno funkcionisanje jetre, a prirodno rastvorljiva dijetetska vlakna pomažu proces metabolizma hormona i izbacivanje endotoksina preko probave. Dodavanje što više prirodno fermentisane hrane (kao što je npr. kiseo kupus) je takodje važan korak ka optimalnoj probavi, uspostavljanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u vašem crevu koje su neophodne za metabolizam hormona.

Ne čekajte da dođe do povećanja telesne težine. Žene bi trebalo da se usredsrede na poboljšanje hormonske ravnoteže u ranim 40-im godinama kada počinje perimenopauza.

Potrebno je kontrolisati stres kako bi nadbubrežne žlezde mogle biti primarni proizvođač hormona tokom i nakon menopauze. Ne samo da će ovo smanjiti simptome menopauze, već će i smanjiti verovatnoću povećanja telesne težine.

Hormoni mogu da budu zaslužni za frustraciju ali uz malo razumevanja i dobre preventive, možete uspešno da se krećete kroz različite faze u životu. Tu smo da vam pomognemo na tom putu, tako da ne oklevajte da se obratite diplomiranom naturopati i predsednici Udruženja i Udruge Žuto Uže Jeleni Pack, za bilo kakav savet, informacije ili konsultacije.