DA LI IMATE ENDOMETRIOZU?

Autor: hormonska_veza2,

Ukoliko imate bolne i duge menstuacije zajedno sa drugim simptomima koje mogu ukazivati na neko ozbiljnije stanje, evo nekoliko indikatora koji mogu da vas navedu da razgovarate sa vašim ginekologom kako bi ispitao da li možda bolujete od endometrioze.

1. Visok estrogen/ nizak progesteron

Ako se putem testa krvi dokaže da imate povišen estrogen tj. nizak progesteron (estogen se meri u prvoj fazi ciklusa, najbolje 2-3 dan od početka menstruacije) i on nakon ovulacije prelazi u progesteron vrlo je moguce da bolujete od endometrioze. Ćelije endometriuma čak proizvode sopstveni estorgen što je jasan znak za uzbunu.

2. Oscilacije u telesnoj težini

Hormonski disbalans utiče na osilacije u težini. Dominacija estrogena se može pokazati kao višak kilograma ili iznenadno pojavljivanje celulita po celom telu.

3. Alergije na hranu

Lagano razvijate intoleranciju na odredjenu vrstu hrane i to je jasan pokazatelj da patite od endometrioze. Namirnice kao što je gluten, jaja, soja, mlecni proizvodi i meso imaju zajednicki imenitelj a to su hormoni. Životinje se danas hrane veštačkom hranom punom hormonskih dodataka i antibiotskih inekcija i to je ono sto ih čini estrogenskim bombama. Ukoliko bi ste konzumirali samo organsku hranu (provereno znali kako je uzgajana) najverovatnije ne biste razvili netoleranciju.

4. Nizak magnezijum

Često nedostatak magnezijuma i višak estrogena idu ruku pod ruku zajedno. Estrogen zapravo jede vaš magnezijum i ako su vam npr. hladne ruke i stopala obavezno proverite nivo magnezijuma u krvi. Ako pritom potvrdite i višak estrogena definitivno ste kandidat za endometriozu.

5. Hronični digestivni problemi

Kod različitih žena endometrioza se razvija na različitim mestima. Ipak skoro sve žene koje pate od endometrioze imaju digestivne probleme, hroničnu konstipaciju, prolive, gasove, hemoroide….

6. Bolovi u donjem delu kičme i bolovi u nozi

Ukoliko se endometrioza nalazi u prostoru izmedju materice i rektuma, zene osecaju pritisak u delu išijasa koji se prostire čak do stopala.

7. Hronične infekcije besike

Lekari će naći sto razloga žasto imate česte infekcije bešike ali vam nikada neće reći da je to jasan pokazatelj da bolujete od endometrioze (koja je verovatno zahvatila vašu bešiku)

8. Gljivične infekcije i kandida

Ukoliko se u testu stolice potvrdi da imate kandidu, čest razlog za to je visok estrogen.

9. Policistični jajnici

Ukoliko imate dijagnozu policističnih jajnika, doktori će možda (ukoliko imaju malo znanja na temu endometrioza) posumnjati da imate i ovu bolest. Uz sve gore navedene simtome, za policistične jajnike karakteristično je i opadanje kose, ka i pojava akni. Pravilo je da ako postoji jedna diagnoza vezana za višak estrogena, vrlo verovatno postoji i druga bolest vezana za isti sindrom.

10. Glavobolje

Vrlo čest simptom vazan za endometriozu tj. hormonski disbalans je glavobolja.

11. Često zovete hitnu pomoć

Ako često imate osećaj da vam je toliko loše, iz bilo kog razloga i da hitno morate u hitnu pomoć vrlo verovatno se radi o talasima (koje doživljavate kao napade) endometrioze. Naime, simptomi kod endometrioze nailaze neočekivano, bez poznatog razloga se intenziviraju ili ponovo nestaju. Često se takvi napadi poistovećuju sa napadom panike pa nemojte biti iznenadjeni ako vas lekari umesto da posumnjaju na endometriozu, šalju kod psihijatra ili zakljucuju da ste usli u ranu menopauzu. Uglavnom se javlja osećaj probadanja u stomaku koji nije normalan i ne moze da se podvede pod samo “grčeve” već jasno ukazuje na endometriozu.

12. Nepolodnost

Ovo je jedini simptom gde doktori prvi put posumnjaju na endometriozu. Neplodnost je posledica endometrioze u 40-50 % slučajeva. Dijagnoza se uspostavlja ukoliko nakon godinu dana pokusavanja da ostanete u drugom stanju na priridan način nemate uspeha.

Drage moje, ako se nesto od ovoga odnosi na vas pokusajete da skrenete paznju vašeg ginekologa i zahtevajte da izvrši dalja istraživanja.