CISTE NA JAJNICIMA

Autor: hormonska_veza2,

Za početak, šta su ciste na jajnicima?

Ciste jajnika su šuplje strukture ispunjene tečnošću koje se razvijaju u jajnicima ili na njihovoj površini. Mnoge žene imaju ciste na jajnicima u nekom trenutku svog života. Ove ciste obično ne izazivaju simptome ili bol i nestaju same, bez potrebe za lečenjem.

Simptomi ciste na jajniku

Najčešće, ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu se pojaviti kako cista raste. Simptomi mogu uključivati:

-Nadimanje stomaka

-Bolna peristaltika creva

-Bol u maloj karlici pre ili u toku menstrualnog ciklusa

-Bolan seksualni odnos

-Bol u donjem delu leđa ili butina

-Osetljivost grudi

-Mučnina i povraćanje

Ozbiljni simptomi ovarijalnih cisti koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju uključuju:

-Jak ili oštar bol u karlici

-Groznica

-Slabost ili vrtoglavica

-Ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste (pucanje ciste) ili torziju jajnika (uvrtanje jajnika). Obe komplikacije mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne interveniše na vreme.

Tipovi ovarijalnih cista

U zavisnosti od načina nastanka, razlikuju se:

-Funkcionalne

-Nefunkcionalne ciste

Funkcionalne ciste su najčešći tip ovarijalnih cista, bezopasne su i nastaju tokom procesa ovulacije. Postoje dva tipa funkcionalnih cista:

Folikularne ciste – nastaju u toku ovulacije, ukoliko ne dođe do pucanja folikula nakon oslobađanja jajne ćelije. Tom prilikom se tečnost zadržava u folikulu formirajući ovarijalnu cistu. Obično je ne prate nikakvi simptomi, jer je malih dimenzija, tako da žene često ni ne znaju da je imaju. Ovakve ciste najčešće spontano prolaze za nekoliko nedelja, s početkom sledećeg menstrualnog krvarenja.

Luteinske ciste (ciste žutog tela) – nisu toliko česte kao folikularne ciste. Nastaju od žutog tela (korpusa luteuma) po oslobađanju jajne ćelije. U nekim slučajevima dolazi do pucanja krvnog suda usled čega se krv može izliti u cistu. Obično prolaze posle nekoliko meseci, međutim, ponekad može doći do rupture ciste, koja je praćena naglo nastalim, oštrim bolom i obilnijim krvarenjem.

Nefunkcionalne ciste nisu povezane sa normalnom funkcijom menstrualnog ciklusa. Razlikuje se nekoliko tipova:

Dermoidni tumori (ciste) su najčešći tumori jajnika u reproduktivnoj dobi žena između 20. i 30. godine života, koji se u 15% slučajeva mogu javiti obostrano i zahvatiti oba jajnika. Mogu izazvati torziju, infekciju, prsnuće ili karcinom. 

Cistoadenom – spada u grupu epitelnih tumora jajnika. U najvećem broju slučajeva (oko 80%) radi se o benignim tumorima. Cistoadenomi pokazuju intezivan rast, tako da često dostižu velike dimenzije i tada je potrebno njihovo hirurško uklanjanje.

Endometriotične (čokoladne) ciste – nastaju u okviru endometrioze, kada se deo endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice) pričvrsti za jajnik i na tom mestu formira cistu. Endometriomi su vrsta ciste koja sadrži tkivo endometrioze i može dovesti do širenja endometrioze na druga područja trbušne duplje i karlice, kao i do torzije jajnika. Ispunjene su starom krvlju. Mogu biti veoma bolne, pogotovo za vreme menstruacije. Takođe, zbog svoje veličine mogu deformisati jajnik i time nepovoljno uticati na plodnost.

Dijagnoza

Najpouzdanija dijagnostička metoda je ultrazvučni pregled male karlice. Uz pomoć ovog pregleda se može odrediti veličina, oblik i lokalizacija ciste, kao i njen sastav (tj. da li je cista solidna ili ispunjena tečnošu).

Dijagnostičke metode koje se ređe koriste su skener (CT) i magnetna rezonanca (MR).

U slučaju da se sumnja na maligne promene, potrebno je uraditi i tumor markere.

Kako se rešiti cista na jajnicima?

Zna se da žene koje konzumiraju hranu bogatu estrogenom i jedu puno ugljenih hidrata imaju veće šanse da dobiju ciste na jajnicima. Jedan od najlakših načina da se smanje problemi sa cistama, na primer bol ali i samo pojavljivanje cista, jeste da se smanji unos takvih namirnica. Ako se dosledno budete držali ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata, možete efikasno da izbegnete zadržavanje tečnosti u cistama i njihovo oticanje koje dovodi do bola. Namirnice bogate estrogenom koje u potpunosti treba izbegavati su jaja, crveno meso i mlečni proizvodi.

Pored toga, veoma je preporučljivo da se smanji unos alkohola. Tako ćete sprečiti da ciste na jajnicima postanu kancerogene. Takođe izbegavajte suplemente gvožđa, osim ako vam ih nije prepisao lekar. Kancerogene ćelije se hrane gvožđem.

Ako vam ciste na jajnicima uzrokuju bolove možete da koristite tople obloge da ublažite bol. Topla kupka takođe može biti prilično opuštajuća za ženu koja pati od bolova zbog cista na jajnicima. Savetujem vam da napravite npr. Tople obloge od ricinusovog ulja, recept imate na stranici Žuto Uže.

Možda ste skloni formiranju ciste na jajnicima ako imate hormonalne probleme, ako ste ranije imali ciste na jajnicima, ako ste trudni, ako ste imali tešku infekciju karlice ili ako imate endometriozu.