CISTE JAJNIKA: TREBATE LI BITI ZABRINUTI ILI NE?

Autor: hormonska_veza2,

Ciste na jajnicima su mnogo češće nego što mislite. Ipak, o ovom problemu malo se govori. Ciste jajnika su male vrećice u jajniku koje sadrže tečnost. To je sasvim normalno i prirodno se formira tokom ovulacije. Mnoge žene sa cistama na jajnicima nemaju nikakve simptome.

Funkcionalne ciste

Postoje različite vrste cista, ali najčešće su folikularne i ciste žutog tela. Ove dve su funkcionalne vrste cista koje se odnose na normalnu funkciju i hormonalne fluktuacije vašeg menstrualnog ciklusa.

Folikularne ciste

Kod žena koje imaju redovne menstrualne cikluse i mesečno ovuliraju, jajna ćelija će rasti unutar male vrećice koja se naziva folikul. Tokom ovulacije, folikul pukne i jajna ćelija se oslobađa. Ako vrećica ne pukne, može narasti u folikularnu cistu. Često žene sa folikularnom cistom nemaju nikakve simptome. U nekim slučajevima, međutim, ciste mogu porasti, napuniti se više tečnosti i krvi i izazvati oticanje i bol.

Ciste žutog tela

Nakon što se jajna ćelija oslobodi nakon ovulacije, prazan folikul se smanjuje i postaje žuto telo. Uloga žutog tela je da luči progesteron kako bi povećao vaskularnost endometrija, ako dođe do implantacije oplođene jajne ćelije. Ako se to ne dogodi, žena će doživeti menstruaciju.

Cista žutog tela nastaje kada se prazna folikularna vrećica ne smanji, već se zatvara, nakuplja tečnost i raste u veličini. Često ove ciste nestaju same od sebe. Žene koje uzimaju lekove za izazivanje ovulacije imaju veći rizik od nastanka cista žutog tela.

Drugi oblici funkcionalnih cista i dalje su prisutni u ženskom reproduktivnom sistemu čak i nakon menopauze. Često se ove ciste samo redovno prate ultrazvukom kako bi se procenilo da li je potrebna intervencija ili nije.

Nefunkcionalne ciste

Postoje i druge vrste cista na jajnicima koje nisu funkcionalne. Jednostavno rečeno, ove ciste nisu povezane sa normalnim funkcionisanjem vašeg menstrualnog ciklusa.

Endometriomi ili čokoladne ciste

Kod žena sa endometriozom, jajnici su uobičajeno mesto gde lezije endometrija mogu rasti i razvijati se. Ove ciste ispunjene tečnošću dobile su ime po svom braon izgledu nalik čokoladi. Iako obično nisu kancerogene, ove ciste često uzrokuju bol u jajnicima, posebno tokom ovulacije i menstruacije.

Dermoidne ciste

Dermoidne ciste jajnika, koje se takođe nazivaju teratomi, najneobičnije su ciste. Oni nastaju iz embrionalnih ćelija i mogu sadržati druge vrste telesnog tkiva, poput zuba, kostiju i kose.

Cistadenomas

Ovi benigni tumori jajnika ispunjeni tečnošću i sluzi mogu narasti prilično veliki, uzrokujući torziju jajnika i bol. Torzija jajnika je bolno uvijanje jajnika koje smanjuje ili čak zaustavlja dotok krvi u jajnik.

Znaci da možda imate ciste na jajnicima:

Slede simptomi ciste jajnika. Iako su simptomi uglavnom povezani sa većim cistama, moguće je doživeti simptome i sa manjim cistama.

Nadimanje i nelagodnost u varenju

Promene u kretanju creva

Pritisak ili bol u donjem delu stomaka

Bol pri seksualnom odnosu

Bol ili pritisak u bešiku i promene u urinarnim navikama

Jednostrani bol u stomaku ili nelagodnost

Bolna menstruacija

Bolna ovulacija

Jaki bolovi u trbuhu uzrokovani bilo kojom vrstom ciste koja pukne, krvari ili uzrokuje torziju jajnika (uvijanje jajnika)

Mnogi faktori mogu doprineti bolovima u karlici i može biti teško doći do brze i tačne dijagnoze. Svaki iznenadni i jak bol treba odmah da se prijavi lekaru specijalisti.

Ako imate simptome ciste na jajniku, dijagnoza će se postaviti snimanjem (ultrazvuk). Vrsta i veličina ciste, kao i vaši simptomi, odrediće koji ćete tretman dobiti. Često, osim ako rezultati snimanja ne pokazuju previše zabrinjavajuće rezultate, ciste se ostavljaju pod nadzorom približno dva meseca da se vidi da li se same rešavaju.

Postoje određeni faktori rizika koji povećavaju vaše šanse za razvoj ciste na jajniku:

Hormonska neravnoteža. Svaki disbalans koji ometa optimalnu ovulaciju može rezultirati funkcionalnim cistama.

Endometrioza. Kao što je gore pomenuto, jajnik je uobičajeno mesto čokoladnih cista ili endometrioma.

Trudnoća. Ponekad cista koja nastane kao rezultat jajne ćelije koju otpustite ostane na tom jajniku tokom cele trudnoće.

Upala karlice ili druge karlične infekcije mogu izazvati stvaranje cista ako infekcija dospe u jajnike.