CINK – MINERAL KOJI SE BORI PROTIV VIRUSA

Autor: hormonska_veza2,

Svi u poslednje vreme slušamo o vitaminu D i tome koliko nam je neophodan (što i nije daleko od istine, s obzirom da smo zatvoreni u kućama i ne izlazimo na sunce), kao i o samim probioticima i zdravlju creva.
Medjutim, ono što nikako ne smemo da zapostavimo jeste cink kao nutrijent koji nam je mnogo važan, a kog često nemamo dovoljno u organizmu.


Zašto nam je optimalna količina cinka od ključne važnosti? Pa… mogli bismo da nabrajamo do sutra. Esencijalan je za dobro zdravlje jetre, kod autoimunih bolesti, akni i još mnooogo stanja. U suštini, ako imate bilo kakve simptome bolesti ili želite da ih prevenirate, onda je cink vaš najbolji prijatelj koji će vam pomoći u tome.


Cink je snažan u borbi protiv raznih virusa, jer učestvuje u ubijanju ćelija virusa, a sa druge strane smanjuje i upalne procese koji nastaju dejstvom toksina koje oslobadjaju virusi. Zbog svega ovoga, ako imate neku virusnu infekciju, vrlo je verovatno da ćete imati manjak cinka u organizmu i važno je da ga onda unosite u dovoljnim količinama.


Hrana u kojoj se cink nalazi jesu crni luk, semenke bundeve, rotkvice, i slično, a možete da ga unesete svakako i putem suplementa, ukoliko je to potrebno. Oblik u kom se najbolje apsorbuje je cink-sulfat.


S obzirom na to da smo kod kuće i imamo dovoljno vremena, pravi je momenat da se hranimo zdravije, imamo tri redovna obroka i pružimo pravu podršku našim odbrambenim mehanizmima!