ENDOMETRIOZA I BOL U NOZI

Autor: hormonska_veza2,

Autor teksta Mag. Jelena Pack, Dipl. Naturopatije

Nakon dugogodišnje borbe sa endometriozom i rada sa ženama koje su obolele od ove bolesti mogla sam samo da zaključim da je endometrioza bolest sa puno lica i različitih manifestacija i varira od obolele do obolele.

Na endometriozu možeš posumnjati kada imaš problem sa menstrualnim ciklusom poput neredovnih ili obilnih krvarenja ili probleme sa mokrenje, kada imaš bol u donjem delu ledja ili bolne seksualne odnose i mnoge druge simptome. Bol može biti i sveobuhvatna, sistemska i uticati na celo telo. Bolovi u donjem delu stomaka, rektalni bolovi i poremećena probava su mogući prateći simptomi. Takođe je često prate simptomi mišićno-koštanog sastava, uključujući bolove u mišićima, kostima, zglobovima i nogama.

Neopravdano zapostavljena je tema bolova u nogama kod endometrioze. Ovaj tip endometrioze, nazalost nije redak a vrlo retko se povezuje sa bolom u išijasu.

Postoje bolesti kod kojih su simptomi slični. Na primer, upala grla. Kod endometrioze se može pojaviti širok spektar simptoma. Kada se tkivo, koje je slično sluznici maternice, nastani izvan šupljine maternice, to može dovesti do karakterističnih simptoma. Medicinski stručnjaci nazivaju ih vodećim simptomima bolesti. Kod otprilike 65% pacijentkinja sa endometriozom mogu se javiti simptomi poput problema s menstruacijom, neplodnosti, bolova u leđima, mučnine, nadutosti i bolova u donjem delu stomaka.

Mnogo manje se govori o nespecifičnim pratećim simptomima. To mogu da budu izmedju drugih, bol koja se širi prema nogama, koja muči neke obolele od endometrioze.

Problem je što se bolovi u nogama ne smatraju primarnim simptomima endometroze, pa se često pripisuju drugim uzrocima. Pogođene žene se javljaju ortoped ili fizijatru, koji može pripisati simptome slabosti mišića, dok endometrioza ostaje ne detektovana. Takođe je moguće da posumnjaju na išijadikus, što je u osnovi tačno, ali pravi uzrok takođe ostaje neotkriven.


Endometrioza je bolest s promenjivim simptomima, a žene s nespecifičnim bolovima često prolaze dug put pregleda kod različitih specijalista.

Moj savet je da sledite svoj unutrašnji osećaj i, ako je potrebno, zatražite drugo mišljenje kako bi se vaše tegobe pravilno procenile. Nervi male karlice igraju vrlo važnu ulogu u telu. Oni omogućavaju normalno funkcionisanje karličnih organa. Bez njih, nemoguće je postići orgazam, mokriti ili obavljati pražnjenje creva. Istovremeno, oni su odgovorni za funkciju nogu, omogućavajući vam da, na primer, stojite ili hodate. Ne manje važno, nervi male karlice prenose informacije do mozga, uključujući prenos informacija o boli. Obzirom na to da nervi male karlice imaju tako složene funkcije, moguće je da dođe do problema na mnogim mestima ako nešto nije u redu u tom području. To može rezultirati poremećajima mokrenja i pražnjenja creva, poremećajima hodanja, trncima i bolovima koji se šire u noge. U osnovi, bol u nogama može ukazivati da su ili išijas ili sakralni koren zahvaćeni endometriozom. Išijas nerv (Nervus ischiadicus) je impresivna struktura u telu. On je najveći nerv u organizmu i deluje kao vrsta informacijskog posrednika. U saradnji sa kičmenog moždinom koordinira naredbe i osećaje koji se odnose na mišiće nogu i mozak. Ovde se spajaju više korena nerava i šalju signale za pokrete od mozga do mišića nogu, kao i signale poput dodira i boli od nogu do mozga. Budući da je išijas nerv ključni “prijemnik” informacija, nije iznenađujuće da je podložan smetnjama. Posebno raširena je tzv. išhialgija, koja može biti uzrokovana iritacijom išijas nerva. Za posledicu imamo jakog bolnu senzaciju koji se može širiti od donjeg dela leđa preko zadnje strane bedra do pregiba kolena. Zanimljivo je da ovi simptomi liče onima koji se javljaju kada je išijas nerv zahvaćen endometriozom.

Endometrioza na išijas nervu: Simptomi

Duboko infiltrirana endometrioza, koja se može manifestovati i na išijas nervu, može predstavljati veliki izazov za medicinsko osoblje a naročito za same obolele. Naime, endometrioza se može proširiti na išijas nerv i oštetiti ga.

Kada endometrioza utiče na išijas nerv, to može uzrokovati različite simptome. Među njima su:

  • Redovna ponavljajuća bol duž išijas nerva
  • Bol u leđima
  • Bol u donjem delu leđa, koji se širi na zadnju stranu bedra i potkolenicu
  • Slabost mišića i promenjeni refleksi
  • Gubitak mišićne snage (senzorni gubitak)

Dobro je znati!

Iako simptomi mogu ukazivati na to da endometrioza se nalazi na samom išijas nervu, mogu postojati i drugi uzroci za bol u predelu išijasa. Takodje je moguće da endometriotski čvorići ili površinska endometrioza se nalaze u području male karlice, pa se u tom slučaju, bol može samo prenositi i ne direktno iritirati išijas nerv.

Endometrioza na sakralnim korenima

Sakralni koreni nalaze se u maloj karlici. To su nervni snopovi koji izlaze iz kičmene moždine i račvaju se u mnoge različite živce za područje karlice. Endometrioza usmerena na sakralne korene obično je manje agresivna. Obično endometrijsko tkivo obavija nerve, ali im ne nanosi štetu. Ova vrsta endometrioze često se povezuje s duboko infiltrirajućom endometriozom koja se proširila iz vagine, creva ili uretera. U praksi se često može primetiti da su najverojatnije pogođena donja tri sakralna korena, od postojećih pet. To nervi su zaduženi za održavanje funkcije creva i mokraćne bešike. Osim toga, opskrbljuju važna područja oko genitalija i nogu.

Dijagnostički postupci za sumnju na endometriozu koja zahvata nerve uključuju detaljnu anamnezu i različite pretrage. Evo nekih dijagnostičkih metoda koje se mogu razmotriti:

  1. Anamneza: Kao naturopata kojoj je fokus endoemtrioza uvek sprovodim detaljan razgovor kako bi dobila informacije o simptomima, njihovom trajanju i tvojoj medicinskoj prošlosti. Važno je spomenuti ako ti je već dijagnostikovana endometrioza i koje su dosadašnje terapije sprovedene.
  2. Neuropelveološki pregled: Pregled kod neuropelveologa može otkriti promene u nervima male karlice i povezane tegobe. Tom prilikom se mogu otkriti bolni čvorovi. Rektovaginalni pregled je posebno važan pri ginekološkom pregledu za dijagnozu endometrioze jer se na taj način najbolje mogu dohvatiti i istražiti čvorovi na bočnim zidovima materice, blizu živaca. Postoji samo nekolicina lekara u svetu koji su specijalizovani iz ginekologije i neurohirurgije.
  3. Ultrazvučni pregled: Ultrazvučni pregled, vaginalni ili rektalni, može pružiti korisne informacije. Može pomoći u otkrivanju endometrioznih žarišta ili promena u karličnom području. Ginekolog koji radi UZ mora biti specijalista endometrioze kako bi uspeo da detektuje žarišta koja su udaljena od jajnika.
  4. Magnetna rezonanca (MR): MR pregled može pomoći u prikazu i detaljnom ispitivanju išijas nerva. Može pružiti informacije o širenju endometrioze duž živca i otkriti eventualna oštećenja živaca. Vrlo je važno da radiolog koji čita nalaz MR poznaje endometriozu kako bi je prepoznao i opisao ginekologu tj. neuropelvik specijalisti.

U nekim slučajevima može biti potrebna laparoskopija (pregled trbušne šupljine) kako bi se potvrdila dijagnoza endometrioze. Tokom laparoskopije takođe se mogu uzeti uzorci tkiva za histološku analizu.

Važno je posetiti iskusnog specijalistu za endometriozu kako bi se dobila tačna dijagnoza i individualni plan lečenja.

Takođe je važno napomenuti da se terapija endometrioze individualno prilagođava svakoj osobi, i da je vrlo važno uzeti u obzir stil života, navike i cilj koji obolela ima, npr. da li želi da ostvari trudnoću ili smanji simptome predmenopauze i sl. , sto je moj lično najveći fokus u radu sa ženama.