BOLNI ODNOSI – SIMPTOMI, UZROCI I LEČENJE

Autor: hormonska_veza2,

Bolan seks se još naziva i dispaurenija. Nije u pitanju bolest, nego se smatra simptomom. Uzroci mogu biti različiti: hormonski disbalans, emocionalni problemi ili neko fizičko stanje povezano sa genitalijama.


Vrlo je važno da se otkrije pravi uzrok bola prilikom odnosa, jer u osnovi mogu da budu i stanja poput sindroma policističnih jajnika ili endometrioze. Pravilno lečenje ovih stanja kao i npr. insulinske rezistencije koja može da utiče na PCOS može da otkloni neprijatne simptome i unapredi zdravlje i život uopšte.


SIMPTOMI I UZROCI


Simptomi u okviru dispaurenije mogu da varijaju od veoma blagih do izuzetno teških. Takođe, poprilično su individualni, pa različite žene mogu različito da ih dožive. Mogu da obuhvate:


• Svrab, pečenje ili nesnosan bol polnih organa
• Kontinuirani bol prilikom odnosa
• Bol pri svakom vidu penetracije
• Bol samo pri određenom položaju


Mogući uzroci mogu biti:


-sindrom policističnih jajnika
-endometrioza
-proširenje vena karličnog pojasa
-ožiljak nastao kao posledica epiziotomije
-upotreba određenih lekova
-suvoća vagine
-vanmaterična trudnoća
-suvoća i stanjivanje zida vagine
-karcinom polnih organa
-alergija na spermicide ili lateks u kondomima
-adenomioza
-seksualni prenosive infekcije
-menopauza
-sindrom prenadraženih creva
-hemoroidi… itd.


KAKO TRETIRATI BOLNE ODNOSE?


Uvek je najvažnije shvatiti koji je glavni uzrok bola i onda delovati na njega. Ali tu je i nekoliko stvari koje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma.


Savetovanje: individualno ili u paru; može biti veoma efikasno ukoliko je uzrok psihičke prirode (stres, seksualno maltretiranje u prošlosti ili nedostatak samopouzdanja).


Promena poze ili tehnike: nekada je razlog bola prilikom odnosa faza menstrualnog ciklusa, određena poza ili nedostatak predigre. Možete da odaberete manje invazivnu pozu kod koje penetracija neće biti suviše duboka, pa neće doći do bola.


Alatke koje mogu da stimulišu zadovoljstvo: postoji mnogo načina na koje partner i vi možete da budete intimni, a koji ne uključuju penetraciju. Probajte da razgovarate i pronađete ono što vam oboma prija u svakom smislu.


Pospešivanje lubrikacije: korišćenje lubrikanata ili organskih ulja poput kokosovog može da pomogne da se bol prilikom odnosa smanji.


Suplementi: estrogen na biljnoj bazi (npr iz čička ili semenki lana) može da smanji suvoću vagine koja doprinosi nastanku bola.


Fizioterapija dna karlice: ovo je vrlo nežna masaža u vaginalnom i karličnom regionu dizajnirana da pospeši relaksaciju


Bol prilikom odnosa ili dispaurenija može da izazove probleme u seksualnom životu. Pored toga što negativno utiče na vaše zdravlje može i da doprinese emocionalnom stresu u velikoj meri. Uvek predlažemo da prvo otkrijete uzrok i otklonite ga, kako stanje ne bi postalo ozbiljnije. A za to vreme uvek možete da probate neki od ovih saveta i ublažite neprijatne simptome.