BOL U GRUDIMA USLED NEDOSTATKA JODA

Autor: hormonska_veza2,

Stalno slušamo o jodu na sve strane i verujem da ste do sad shvatili da je jod vrlo važan mineral za naš organizam. A zašto? Pre svega on povoljno utiče na imunitet, detoksikaciju i rad mitohondrija (koje obezbedjuju energiju za svaku našu ćeliju). Što se tiče organa, krucijalan je za mozak i štitnjaču. A kod žena za funkciju jajnika, materice i grudi.


U zdravom tkivu grudi nalazi se dosta joda (čak više nego u štitnoj žlezdi!) i on mu obezbedjuje brojne antioksidantne benefite. Što se jajnika tiče – jod smanjuje bol tokom ovulacije, prevenira pojavu cisti i stimuliše produkciju progesterona. Sad je jasno zašto je nama ženama jod jedan od najboljih prijatelja!


Kako nedostatak joda može da uzrokuje bol u grudima?


Jod smanjuje stepen veziivanja estrogena za receptore u dojkama, što je odlično, jer previše estrogena u dojkama može da dovede do karcinoma. Ukoliko nemamo dovoljnu količinU joda, tkivo dojki je i te kako podložno stimulaciji od strane estrogena, a to može da dovede do pojave mikrocisti i posledično do fibrocistične bolesti dojki.


Jod smanjuje stepen vezivanja estrogena za receptore u dojkama, što je odlično, jer previše estrogena u dojkama može da dovede do karcinoma. Ukoliko nemamo dovoljnu količine joda, tkivo dojki je i te kako podložno stimulaciji od strane estrogena, a to može da dovede do pojave mikrocisti i posledično do fibrocistične bolesti dojki.


Šta mogu da učinim ukoliko nemam dovoljno joda u organizmu?


Činjenica je da je kuhinjska so počela da se jodira pre 100 godina baš da bi se prevenirao nedostatak joda u telu. I pored toga, ovaj nedostatak se često javlja. Savetujemo vam da u tom slučaju preduzmete neke od sledećih mera:

  • Unosite hranu bogatu jodom (jaja, riba i školjke su odlični izvori)
  • Počnite da koristite suplemente joda (isključivo uz nadzor lekara!)


Na ovaj način doći će do potenciranja njegove antioksidantne aktivnosti, što može da pomogne u prevenciji bola u grudima i terapiji fibrocistične bolesti dojki. Mislite na svoje zdravlje na vreme!