BILJNI DODACI ZA REGULACIJU HORMONA

Autor: hormonska_veza2,

BILJNI DODACI ISHANI ZA REGULACIJU HORMONA

Dodatke ishrani su nekad samo koristili lekari narodne medicine dok se oni danas mogu naći u svim radnjama
Zdrave hrane i poznati su kao adaptogeni. Mozete ih dodavati u čajeve, smutije, salate… Adaptogeni poboljšavaju nas hormonski status, podižu koncentraciju, izdržljivost, i obezbedjuju kvalitetan san.

1. Žensen
je koren koji je najbolje ispitan adaptogen. Ima svojstvo da smanji stres i da dodatnu energiju. Ispitivanja su pokazala da žensen povećava otpornost organizma na različite nepovoljne faktore, međju kojima su tumori i upalni procesi.

2. Ašvaganda
Koristi se u ajuvredi ima širok spektar delovanja. Umanjuje stres, depresiju i anksioznost, jača imunitet i pomaže u slučaju hroničnog umora. Deluje umirujuće na nervni i kardiovaskularni sistem. Zahvaljujući alkaloidima, umiruje hormonalni sistem. Moćan je antioksidans.

3. Eleuterokok (sibirski Žensen)
Koristi se za jacanje imuniteta, nakon bolesti ili stresnog perioda. Uspešno deluje protiv infekcija i snižava nivo šećera i masti u krvi. Preporucuje se u slučaju visokog pritiska.

4. Čaga
Bogata je vitaminima B-grupe, flavonoidima i mineralima. Jedan je od
Najjačih antioksidanasa. U širok spektar delovanja spada i regulacija hormona.

5. Kordiceps
ispunjava organizam kiseonikom, poboljsava rad mozga i povećava izdržljivost. Najvaznije dejstvo ove pečurke je smanjivanje ćelija raka. Umanjuje posledice stresa na organizam i vraća vitalnost.

6. Reiši
jača imuni sistem, podržava rad jetre i štiti od zračenja. Pomaže telu da se prilagodi na različite vrste stresa kao sto su virusi, infekcije, povrede…

7. Sveti bosiljak
Poznat i kao indijski Tulsi je biljka koja opušta i umiruje. Caj od
Tulsija je odličan za one koji pate od
nesanice. Jak je antioksidans, ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna dejstva. Pomaze i u slučaju plucnih bolesti.

8. Mukuna
se koristi za lečenje depresije i poboljšavanje raspoloženja. Sadrzi jedinstvenu amino kiselinu L-dopa koja se u našem telu pretvara u dopamin- hormon sreće i zadovoljstva. Umiruje nervni sistem i poboljšava funkciju mozga. Pomaze prilikom mrsavljenja jer snižava nivo masnoće u telu i na taj način uništava celulit.

9. Peruanska maka
Deluje na endokrini sistem i preporucuje se kod endometrioze jer normalizuje hormonski sistem. Bogata je vitaminima B-grupe, kalcijumom, cinkom i gvozdjem i povećava energiju i izdržljivost.