APRIL – MESEC PODIZANJA SVESTI O ADENOMIOZI

Autor: hormonska_veza2,

S obzirom na to da je mesec april još uvek u toku, voleli bismo da skrenemo pažnju na stanje koje se naziva adenomioza koje se obeležava ovog meseca i malo vas bliže upoznamo sa njim.


ŠTA JE ADENOMIOZA?


U pitanju je oboljenje karakteristično po urastanju endometrijskog tkiva u mišićne zidove materice. Nije isto što i endometrioza (jer ona podrazumeva da endometrijalno tkivo izrasta izvan same materice), ali može se smatrati jednim njenim oblikom. Uz adenomiozu se u oko 20% slučajeva javlja i endometrioza. Prisutna je uglavnom kod žena starosti izmedju 35 i 45 godina. U osnovi ona predstavlja benigno oboljenje, ali daleko od toga da su simptomi u većini slučajeva blagi. Žene sa ovim oboljenjem nekada mogu da imaju poteškoće sa svakodnevnim funkcionisanjem i adenomioza može biti veoma ometajuća, usled bolova i drugih tegoba koji je prate.


KOJI SU UZROCI ADENOMIOZE?


Još uvek nisu tačno poznati, ali se smatra da uzroci mogu da budu dvojaki: ili kao posledica nekog disbalansa na nivou estrogena, ili neke traume materice (usled porodjaja, pobačaja, kiretaže…). Uglavnom u menopauzi dolazi do poboljšanja adenomioze, kad se i sami hormoni stabilizuju.


SIMPTOMI ADENOMIOZE


Nekada je adenomioza u potpunosti bez simptoma. Medjutim, najčešće je prati produženo, obilno menstrualno krvarenje uz jak bol. Bol se može širiti i duž ledja ili nogu, a može biti i prisutan i u mišićima ili se javljati kao glavobolja. Moguća je pojava neprijatnosti prilikom mokrenja ili učestale potrebe za uriniranjem.
Takodje, jedan od simptoma adenomioze može biti i bol tokom odnosa, a samo stanje može da dovede i do neplodnosti.


LEČENJE


Lečenje adenomioze je uglavnom simptomatsko. Hirurško odstranjivanje materice nekada može biti preporuka, ali samo kod najtežih slučajeva. Ovo je ujedno još jedna razlika u odnosu na endometriozu, jer kod endometrioze ova hirurška intervencija ne bi imala nikakvog efekta.


Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam približimo adenomiozu i da ćete od sada imati više znanja i informacija o njoj, kao i više saosećanja prema ženama koje boluju od adenomioze.