ANKSIOZNOST

Autor: hormonska_veza2,

Koliko ste puta do sada rekli da ste se dovoljno nervirali, da okrećete novi list u kom živite život sa manje stresa. A onda se opet desi nešto na poslu, naidje ispitni rok, posvadjate se sa momkom ili mužem… i evo opet – kreće nervoza i začarani krug.

Da li ste primetili da, kada ste pod stresom, žudite za nekim lepim parčetom pice, keksom ili sladoledom, tj. takva hrana nam služi kao uteha.
Medjutim, pre nego što posegnete za nekim novim nezdravim slatkišem u naletu stresa, moramo da vam saopštimo da takva hrana samo doprinosi još većoj anksioznosti, a to je upravo ono što želimo da izbegnemo.

Šta je zapravo anksioznost?
Definiše se kao konstantna, prenaglašena briga oko svega, koja definitivno utiče na svakodnevne aktivnosti.  Ljudi mogu da je dožive na različite načine i u različitom stepenu. Najučestaliji simptomi su: konstantni napadi nervoze, panike i brige, ubrzan rad srca, znojenje, nesanica, slabost i problemi sa varenjem.

Kako hrana utiče na pojavu anksioznosti?
Činjenica je da ukoliko npr. unesete obrok bogat šećerima i drugim preradjenim, nezdravim sastojcima (npr. neko lepo, veliko parče torte) doći će do naglog skoka, a zatim i pada šećera u krvi, kao i iritacije digestivnog trakta. Zatim će creva da obaveste mozak o tome da im nešto ne prija (dolazi do inflamacije), a mozak će na sve to da reaguje tako što će dovesti do anksioznosti i depresije.
Dobra vest je da nije sve crno i da uz pravilan izbor namirnica možete da utičete na svoje zdravstveno stanje, a posledično i raspoloženje.

Kako da se hranim da bih se bolje osećao/la?
1. Smanjite unos šećera (koji deluje kao inflamator, plus može da utiče na neke ljude tako da zapravo dobiju panični napad!)
2. Smanjite nivo kofeina (jak je stimulans, pa ako ste podložni nervozi želećete da ga zamenite biljnim čajem)
3. Unosite više probiotika (povoljno deluju na bakterijsku floru – npr. jogurt ili kefir)
4. Izbegavajte gluten
5. Unosite više hrane koja dokazano doprinosi dobrom raspoloženju (sirovi kakao, borovnice, avokado)
6. Unosite omega-3 masne kiseline (losos može biti odličan izvor)
7. Uživajte u namirnicama bogatim B vitaminom (avokado, bademi…)

Da zaključimo: dobar izbor hrane može da ima i više nego značajnu ulogu kada je nivo stresa u pitanju. Birajte gore navedene namirnice i pratite da li se i kako vaše raspoloženje menja. Sigurni smo da ćete biti više nasmejani i raspoloženi!