ALKALNA DIJETA

Autor: hormonska_veza2,

Alkalna dijeta – da li je zaista toliko moćna?
Jedan od danas najmodernijih vidova ishrane koji mnogo obećava – bolje zdravlje, gubitak kilograma, pa čak i izlečenje od raka.
Ja sam se sa ovim režimom ishrane upoznala, na moju veliku žalost, upravo iz ovog poslednje navedenog, dok sam pokušavala da pronadjem neki novi način da pomognem dragoj osobi koja je bolovala od kancera. Ono na čemu se zapravo bazira objašnjenje jeste da se ćelije kancera povoljnije razvijaju u kiseloj sredini i da se, obezbedjujući baznu sredinu organizma (koja je bolja za njega), prevenira dalji razvoj tumora.
A da li je zaista tako?
Ono od čega moramo da počnemo jeste da hranu ne možemo da posmatramo samo kroz aspekt jedne njene karateristike – da li je kisela ili bazna, dobra ili loša, zdrava ili nezdrava. Hrana je vrlo kompleksna i kao takvu ju je teško izučavati i kategorisati.
Ono što je činjenica kada je pH vrednost u pitanju jeste da pH našeg organizma (krvi) varira u vrlo uskom opsegu (7.36-7.46) i to je NEOPHODNO za postizanje optimalnih uslova u organizmu. Glavni organi koji učestvuju u obezbedjivanju adekvatnog pH su pluća i bubrezi. Bubrezi orkestriraju celim procesom i odlučuju šta će iz organizma biti eliminisano da bi se ostvario balans. Iz tog razloga pH urina može mnogo da varira, a pH krvi ostaje u uskom intervalu i naš organizam nastavlja da funkcioniše normalno. Sada u celu priču ulazi i hrana – zavisno od toga koju hranu unosimo bubrezi u manjoj ili većoj meri kompenzuju pH da bi ostala optimalna. Tako da zapravo hrana nema tu moć da direktno menja pH našeg organizma, nego to čini preko uticaja na bubrege. Tako hranu možemo da podelimo u zavisnosti od toga koliko utiče na tzv. “potencijalno opterećenje bubrega kiselinama”.
Na ovaj način možemo da objasnimo kako to npr.limun, iako je kiseo “alkalizuje” organizam. To zapravo znači da on, kao I ostali citrusi, pokazuje nisko potencijalno opterećenje bubrega kiselinama i bubreg ne mora toliko da se “namuči” da vrati pH u normalu. Ovo možda malo bolje objašnjava ovu nedoumicu.
Da li je ova dijeta zaista “dobra”?
Ono što ne možemo da osporimo jeste da je alkalna dijeta bazirana na unosu voća i povrća, što zasigurno ima pozitivan uticaj na zdravlje. Sa druge strane, hrana koja se svrstava u “kiselu” poput mesa žitarica od celog zrna, a koja je takodje neophodna za dobro zdravlje ne bi trebalo da se zaobidje.
Na kraju dolazimo do zaključka da hranu ne možemo da klasifikujemo kao dobru ili lošu. Naš topli savet je, kao i uvek, da unosite kvalitetne namirnice bogate vitaminima i mineralima i hranu jedete umereno i sa uživanjem. To je uvek najbolji izbor.