ZAŠTO JE TOKOM MENOPAUZE ZNAČAJNA NADBUBREŽNA ŽLEZDA?

Autor: hormonska_veza2,

Jajnici i nadbubrežna žlezda proizvode mnoge hormone koji koordinišu zdravljem i optimalnim funkcionisanjem organizma – od redovnog menstrualnog ciklusa do adekvatnog sna. Pričali smo već o tome kako, ako se funkcija samo jednog hormona “pokvari”, to se odražava na druge delove organizma i zdravlje uopšte.


Stvar je u tome da naše telo može jaako dugo da se bori sa stresom, a da i dalje ostane funkcionalno. Ali posle nekog vremena desi se “kap koja prelije čašu“ i mozak bude primoran da odabere da li će da reaguje na stres ili će i dalje da obezbedjuje optimalno reproduktivno zdravlje. A nažalost (ili na sreću) zaštita od stresora je uvek prioritet. Ali zato polni hormoni ispaštaju.


ŠTA JE TO ADRENALNI UMOR?


Nadbubrežna žlezda proizvodi prethodnike estrogena, testosteron i progesteron. Ona je vrlo važna u postmenopauzalnom periodu jer omogućava lagani prelaz u ovaj fiziološki stadijum, kao i život bez burnih simptoma.


E sad, ako je organizam u stadijumu konstantnog stresa, onda će ova žlezda morati da se okrene produkciji kortizola (hormona stresa) i zapostaviće polne hormone.


Dodatno, povećana produkcija kortizola je povezana sa gubitkom koštane mase kod žena i muškaraca. Na sve to, povećan kortizol i adrenalin podižu telesnu temperaturu. Kada predje odredjeni nivo ona dovodi do pojave valunga (naleta toplote) jer telo mora nekako da se oslobodi viška toplote.


Adrenalni umor se može prepoznati i po simptomima poput:

• Poteškoće da ustanete iz kreveta ujutru
• Budjenje u toku noći
• Nervoza i blaga depresija
• Nizak krvni pritisak
• Povećanje količine telesnih masti u predelu stomaka
• Gubitak kose… itd.


KAKO IZAĆI NA KRAJ SA OVIM?


1.Utvrdite koji su stresori iz vašeg okruženja doprinose narušavanju zdravlja i pronadjite način da upravljate njima

Prevencija je ključ, uvek. Pronadjite šta je to što vas ometa na bilo koji način, a onda se potrudite da se toga rešite. Da li ćete se okrenuti nekom lepom hobiju, redovnim masažama, psihoterapiji, fizičkoj aktivnosti, vežbama disanja, meditaciji, jogi… na vama je. Važno je samo da pronadjete svoj “izduvni ventil”, tj. aktivnost koja će vas opustiti i lišiti stresa.


2.Uradite analize krvi i odredite nivoe hormona stresa, kako biste utvrdili kakva je funkcija vaše nadbubrežne žlezde

3.Ukoliko u pozadini leži neko stanje ili bolest koja dodatno izaziva poremećaj funkcije nadbubrežne žlezde, lečite primarno taj uzrok


POMOĆ IZ PRIRODE


Neki od nutrijenata koji su značajni za rad nadbubrežne žlezde i proizvodnju energije su vitamin C, vitamini B5 i B6, magnezijum i aminokiselina tirozin.
Biljni suplementi kojima se takodje možete okrenuti su sladić, pasiflora, ovas, sibirski žen šen i sibirska ruža.