8 STVARI KOJE TREBA IZBEGAVATI UKOLIKO PATITE OD GASTRITISA

Autor: hormonska_veza2,

Osećali ste peckanje u stomaku, obično nakon jela ili pića? To je verovatno gastritis u stomaku. Gastritis je krovni termin koji se daje za stanja koja nastaju usled upale sluznice želuca i može biti akutna ili hronična.

Bez obzira šta uzrokuje gastritis, jedan faktor ostaje isti – šta jedete. Zdrava, uravnotežena ishrana i dobar način života mogu sprečiti skoro svaku bolest. Dakle, ovde vam dajemo 8 stvari kojih se morate kloniti da biste sprečili i smanjili bilo kakvu vrstu problema sa gastritisom.

Začinjena hrana


Začinjena hrana možda nije osnovni uzrok vašeg gastritisa, ali ga definitivno može pogoršati. Kod problema sa gastritisom, vaš stomak je već osetljiv i jaki začini mogu da ga iritiraju još više. Dakle, bilo da se radi o vašem omiljenom kariju ili piletini sa biberom, klonite se svih njih! To uključuje kisele krastavce, paprike, čili i ljute sosove.

Hrana sa visokim sadržajem masti


Možda ste primetili da se zbog mnogo jedenja u jednom potezu osećate se zaista neprijatno. To je zato što vaš probavni sistem ne može da podnese toliko posla. Ovo se odnosi i na hranu bogatu mastima, koja može izazvati upalu želudačne sluznice. Istraživanja su čak pokazala da konzumiranje masne hrane samo 3-4 meseca može dovesti do gastritisa! Međutim, postoje određene masti, kao što su mononezasićene masti i polinezasićene masti (omega-3 masne kiseline), koje mogu da izleče vaša creva. Prehrambeni proizvodi koji sadrže ove masti uključuju puter od kikirikija, semenke, orašaste plodove i maslinovo ulje.

Kafa i druga kofeinska pića

Većinu jutra sve što vam treba je jaka šoljica kafe da biste krenuli. Ali ispijanje kafe na prazan stomak, posebno kasno u toku dana, zapravo može izazvati gastritis. Bilo koja pića koja sadrže kofein mogu pogoršati već prisutni problem gastritisa (čak i kafa bez kofeina). Ovo takođe uključuje gazirana pića, koja mogu izazvati gastritis. Umesto toga počnite da pijete zeleni čaj. Istraživanja pokazuju da čaj može smanjiti rizik od gastritisa jer je antiinflamatoran i sadrži manje kofeina.

Alkohol

Prekomerna konzumacija alkohola je najčešći uzrok gastritisa. Alkohol sadrži određene toksine koji mogu da iritiraju sluznicu želuca i izazovu upalu kada pijete previše i stalno. A ako je stomak već upaljen, konzumiranje alkohola će izazvati njegovo krvarenje i dovesti do težih stanja poput čira na želucu. Umerenost je ključna, ograničeno pijenje može čak sprečiti gastritis boreći se protiv bakterije H. pilori.

Rafinisana, prerađena i pržena hrana

Rafinisana hrana kao što su beli hleb i testenina, ona koja sadrži šećer i prerađena hrana sa veštačkim aromama su potencijalni iritanti koji mogu izazvati gastritis. Česta konzumacija prerađene nezdrave hrane sa crvenim mesom može biti dosta ozbiljna, toliko da izazove rak želuca. Dakle, bez obzira na to koliko je hrana primamljiva, jedite zdravo i kod kuće što je više moguće.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti, pokreću lučenje želudačnog soka, pogoršavajući stanje želuca. Međutim, sve zavisi od toga kako vaše telo funkcioniše.

Probajte mlečne proizvode u malim količinama i vidite kako će vaše telo reagovati; zadržite ih u ishrani ako ne utiču na vas. Mlečna hrana kao što je fermentisani jogurt (probiotici) može umiriti iritaciju stomaka i smanjiti bilo kakve gastrointestinalne probleme.

Pušenje

Pušenje je jedna od glavnih životnih navika koja može pogoršati gastritis. To je glavni faktor rizika u razvoju različitih stomačnih tegoba. Dok istraživanja još nisu otkrile direktnu vezu sa gastritisom, pušenje može usporiti zarastanje želučane sluzokože i dovesti do čira na želucu.

Hrana na koju ste alergični

Ako ste oduvek imali problem sa gastritisom, određeno povrće može izazvati iritaciju i pogoršati stvari. Većina ljudi se žali na pekuće bolove u stomaku nakon što jedu luk, beli luk, paradajz i krompir. Posmatrajte na koje povrće ste alergični i povedite računa o svojoj ishrani.