8 NAČINA KAKO DA SE REŠITE KESA ISPOD OČIJU

Autor: hormonska_veza2,

U životu svake osobe postoji taj trenutak kada se probudite i shvatite da imate kese ispod očiju. To može biti prilično šokantan trenutak – Čekaj, šta!? Kada se to dogodilo? Srećom, to nije samo posledica starenja, već postoje i drugi potencijalni faktori koje treba uzeti u obzir.

Potencijalni uzroci tamnih i otečenih očiju:

 1. Nedostatak gvožđa i anemija
 2. Nedostatak nutrijenata, posebno vitamina B12 i A
 3. Slaba limfna cirkulacija i otok (edem)
 4. Neregulacija šećera u krvi
 5. Disbalans crevne mikroflore, problema sa želucem ili digestivnim poteškoćama, uključujući intoleranciju na određenu hranu
 6. Upotreba određenih lekova, posebno oralne kontracepcije, hormonske terapije, lekova za smanjenje očnog pritiska i antipsihotika
 7. Pušenje duvana
 8. Povećan unos alkohola
 9. Loša kvaliteta sna ili kasno odlaganje na spavanje
 10. Izlaganje plesni (buđi)
 11. Dehidratacija
 12. Hronični umor i loše raspoloženje
 13. Stres
 14. Zamor očiju usled produženog gledanja ekrana
 15. Alergije i atopijski dermatitis
 16. Problemi sa radom štitne žlezde
 17. Trauma područja oko očiju
 18. Loš kvalitet šminke, posebno ajlajnera

Važno je napomenuti da ovo nisu dijagnoze, već samo potencijalni faktori koji mogu doprineti tamnim i otečenim kesama ispod očiju. Ako imate ovakve probleme, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Istraživanja su pokazala veze između nedostatka gvožđa, anemije i niskih nivoa vitamina B12 i diskoloracije kesica ispod očiju. Da li ste skloni nedostatku gvožđa? Možda vam telo na ovaj način šalje poruku. Nizak hemoglobin iscrpljuje snabdevanje kiseonikom u periorbitalnoj regiji, što dovodi do kesica ispod očiju.

Ako ste poput većine ljudi koji žive u zapadnom 21. veku, verovatno ste izloženi hroničnom gledanju ekrana, pa je zaista važno ograničiti izloženost. Negativne navike poput pušenja, nedostatka sna i produženog izlaganja svetlim ekranima mogu doprineti tamnim kolutovima zbog zastoja krvnih sudova.

Ako ste u stanju hronične upale, to može uticati na integritet vaših kapaka. Takođe postoji veza između PMS-a, nepravilnih menstrualnih ciklusa, disbalansa šećera u krvi i povećanog stresa sa pojavom tamnih krugova ispod očiju. Kao što vidite, ovo je zaista složeno stanje, a vaše telo vam na ovaj način pokazuje da mu je potrebna dodatna podrška i ishrana.

Evo 8 načina kako da smanjite kesice ispod očiju:

 1. Spavanje na leđima: Spavanje na leđima može pomoći da se smanje kesice ispod očiju jer sprečava zadržavanje tečnosti u tom području.
 2. Dovoljno sna: Osigurajte da svake noći dobijete dovoljno sna jer nedostatak sna može izazvati oticanje očiju.
 3. Hlađenje područja: Primena hladnih obloga ili kolutova krastavca na oči može smanjiti oticanje i umiriti kožu.
 4. Uzimanje dovoljno tečnosti: Pazite da unosite dovoljno vode tokom dana kako biste sprečili zadržavanje tečnosti u organizmu.
 5. Smanjite unos soli: Prekomeran unos soli može doprineti oticanju, pa pokušajte smanjiti unos slane hrane.
 6. Korišćenje kreme za oči: Nanesite hidratantnu kremu za oči koja može pomoći u smanjenju oticanja i poboljšanju izgleda kože.
 7. Izbegavajte alergene: Alergije mogu uzrokovati oticanje ispod očiju, pa pokušajte identifikovati alergene i izbegavajte ih.
 8. Pridržavajte se zdrave ishrane: Unosite dovoljno vitamina i minerala putem ishrane kako biste očuvali zdravlje kože.

  Za hladne obloge možete koristiti kolutove krastavca ili kesice čaja (moji omiljeni su čajevi od šipurka, kamilice, zelenog čaja, lista maline i nane). Probajte da uključite ovu rutinu nakon jutarnjeg vežbanja ili tuširanja.

  Takođe možete koristiti kupke za lice sa ledom. Jednostavno dodajte kocke leda u veliku staklenu činiju, dodajte malo vode i nežno umočite lice. Vreme zadržavanja će varirati u zavisnosti od vaše sposobnosti da zadržite dah. Možete to raditi 3 puta zaredom, počevši od 10-15 sekundi svaki put i postepeno povećavati. Možete ciljati da to radite 3-5 minuta svakog dana. Ovo je odlična praksa nakon tuširanja kada su vaši krvni sudovi prošireni toplom vodom. Ovo je posebno korisna praksa za one sa aknama, oteklinom i preranim starenjem kože.

Napomena: Uvek je dobro konsultovati se sa stručnjakom pre primene bilo kakvih novih tretmana ili promena u ishrani.