7 PRIRODNIH NAČINA DA UBLAŽITE BOL KOD ENDOMETRIOZE

Autor: hormonska_veza2,

Endometrioza je bolest koju prati ceo jedan niz disbalansa na unutrašnjem nivou. Kako fizički, tako i psihički. Samo osobe koje su obolele znaju sa čime moraju da se nose iz dana u dan.


Jedan od najneprijatnijih simptoma endometrioze su definitivno užasni, grčeviti bolovi koji ne prestaju, a javljaju se ne samo u stomaku, već sistemski u celom telu. Mogu varirati od glave do prstiju na nogama u zavisnosti gde vam se sve endometrioza nalazi. Osim toga, ova bolest može opasno da ugrozi imuni sistem, pa je često prate i vrtoglavice, mučnina, povraćanje i potpuna slabost organizma.


Često čujemo da žene koriste kontraceptivne pilule kako bi smanjile bolove i kontrolisale simptome endometrioze. Medjutim, budite svesni da pilule donose više štete nego koristi.
Naime, one veštački održavaju Vaše hormone u ravnoteži, ali mogu da imaju posledice poput: tromboze, srčanih tegoba, osteoporoze i sl. ako se uzimaju u dužem vremenskom periodu. Takodje, pilule ne leče endometriozu i samo maskiraju Vaše simptome, pa niste ni svesni da Vaša endometrioza napreduje.


U želji da pomognemo svim ženama koje svakodnevno trpe bolove usled ove iscrpljujuće bolesti, danas vam pišemo o 7 prirodnih načina na koje možete da ublažite bol i osećate se bolje i sposobnije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.


1. Napravite sebi kupku sa solima magnezijuma


Epsom soli (magnezijum-sulfat) blagotvorno deluju na telo, opuštaju mišiće i nerve, pa tako smanjuju i bol kod endometrioze. Soli magnezijuma se apsorbuju kroz kožu i povećavaju nivo magnezijuma koji je značajan za stvaranje serotonina. Serotonin dovodi do dobrog raspoloženja i osećaja smirenosti


2. Koristite kreme sa CBD


Kreme u čijem sastavu se nalazi ulje konoplje imaju sposobnost da ublaže grčeve i olakšaju bol zbog kanabinoida koje sadrže. Utrljajte kremu u donji deo abdomena nekoliko puta dnevno.


3. Pijte čaj od djumbira i kurkume


Znate već da smo naširoko pisali o ova dva sastojka i njihovim protivupalnim dejstvima. Spomenuli smo i da djumbir ublažava menstrualne bolove, a takodje može da bude od pomoći kod grčeva koji se javljaju usled endometrioze. Stavite vodu da proključa, zatim dodajte naseckane kolutove korena djumbira i kuvajte u vodi 20-tak minuta. Ostavite da odstoji još 15 minuta, a zatim procedite i popijte. Dodajte malo kurkume i pola kašičice kokosovog ulja. Po potrebi u čaj možete dodati limun ili malo meda.


4. Koristite obloge sa ricinusovim uljem


Ricinusovo ulje je lek koji se koristi još od davnina i može da bude od pomoći kod bolova. Obloge se pripremaju tako što se gaza ili parče tkanine natope uljem i prislone na stomak. Zatim se preko obloga stavi nepropustljivi materijal i cela regija se dobro utopli.


5. Uradite tretman akupunkturom


Svi znamo da je ova kineska metoda stara hiljadama godina i isto toliko dugo pomaže ljudima kod raznih tegoba. Ukoliko je nikada niste probali toplo preporučujemo da pronadjete nekoga kome ćete verovati i uradite ovaj tretman. Akupunktura pomaže u opuštanju mišića i ublažava bol u raznim regijama u telu.


6. Sedeće kupke


Ovaj vid kupke se razlikuje od standardnog po tome što vam voda dopire maksimalno do kukova. Pripremite je tako što ćete u toplu vodu sipati malo esencijalnog ulja lavande.


7. Izmasirajte karlicu pomoću esencijalnog ulja lavande


Ulje lavande sa jedne strane deluje umirujuće na nervni sistem, a sa druge smanjuje grčeve i bolove u stomaku.


Ovo su neki od naših predloga, za koje se od srca nadamo da će vam biti korisni da smanjite bol i živite lepše i lakše. Ako vi imate neke predloge i savete za metode koje su vama pomogle, pišite nam, da možemo da pomognemo i drugim ženama koje prolaze kroz isto. Tu smo jedna za drugu!