5 NAČINA DA POBOLJŠATE SAN I DOVEDETE HORMONE U BALANS

Autor: hormonska_veza2,

Znamo da je san značajan za optimalno funkcionisanje celog tela i dobro zdravlje. Ali da li ste znali da, ukoliko ne spavate dovoljno (ili nemate dobar kvalitet sna), to može da dovede do narušavanja balansa hormona?


Žlezda koja kontroliše naš ciklus spavanja je epifiza. Ova žlezda takodje utiče na lučenje FSH i LH – dva hormona koja su važna za regulisanje ženskog hormonskog statusa.


Ono sto je bitno da znamo jeste da epifiza dodatno utiče na san i lučenjem MELATONINA i SEROTONINA (oba hormona su važna da bismo se osećali dobro).


Kada nemamo kvalitetan san opada nam nivo ovih hormona i to kvari ženski hormonski balans. Zato je bitno da vodimo računa o spavanju i održavamo ga na adekvatnom nivou da bi smo obezbedili i dobro reproduktivno zdravlje.


Šta je to što možete da učinite da biste povećali kvalitet sna?


IZBEGAVAJTE GLEDANJE TELEVIZIJE PRED SPAVANJE

Televizija može da deluje stimulativno i ometa rad epifize, što može da smanji nivo melatonina.


NEMOJTE VEČERATI KASNO

Kasna večera može da dovede do prevelikog pada šećera u toku sna, pa vas to može probuditi i posle možete imati poteškoće da ponovo zaspite


SPAVAJTE U ZAMRAČENOJ PROSTORIJI

Čak i male količine svetla mogu smanjiti lučenje serotonina i melatonina.


IZBEGAVAJTE KOFEIN

Kofein je stimulans i definitivno utiče loše na san, a neki ljudi ga vrlo sporo metabolišu, pa čak i popodnevna kafa može remetiti san.


VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU CREVA

Creva imaju značajan uticaj na nivo melatonina, jer se deo ovog hormona čak i sintetiše u crevima.
Unosite dovoljno zelenog povrća i uzimajte suplemente kurkume koji će povoljno delovati na creva.


Nije teško da povedemo računa o spavanju, a to može delovati višestruko pozitivno na ceo naš organizam, naročito za žene koje imaju neke hronične bolesti poput endometrioze. Ovako ćemo doprineti balansu hormona i boljem reproduktivnom zdravlju!