3 NAČINA NA KOJI DISBALANS HORMONA MOŽE UTICATI NA VAŠ SEKSUALNI ŽIVOT

Autor: hormonska_veza2,

Od ranih tridesetih godina, hormonski disbalans može ugroziti vaš seksualni život utičući na vašu energiju, fizičku osetljivost i želju. Pročitajte u nastavku da biste saznali tri najčešća načina na koje hormonska neravnoteža može uticati na vaš seksualni život.

Šta se dešava?

Kako starite, nivoi hormona počinju da se menjaju što utiče na mnoge oblasti vašeg života, uključujući i vaš seksualni život. Ako doživljavate promene u svojoj energiji, reagovanju i želji, evo tri stvari koje bi se mogle desiti vašim hormonima:

Nivoi estrogena fluktuiraju (bilo dominacija ili nedostatak) što može narušiti vaš libido.
Nivoi testosterona opadaju, što uzrokuje nedostatak testosterona i utiče na vašu želju.
Nivoi dehidroepiandrosterona (DHEA) opadaju, što takođe utiče na vaše polne hormone.

Fluktuacije estrogena

Perimenopauza je period života kada nivoi estrogena počinju da opadaju i izazivaju neredovne menstruacije. Međutim, to ne znači da sve žene u perimenopauzi odmah imaju nedostatak estrogena. Ponekad će vam nivoi estrogena opadati tako sporo da vas odnos estrogena i progesterona i dalje kvalifikuje kao dominantan estrogen.

Dominacija estrogena efikasno pokreće nizak progesteron, što zauzvrat uzrokuje loše raspoloženje, umor, povećanje telesne težine, anksioznost, teške menstruacije – simptome koji mogu ozbiljno uticati na vašu energiju i želju.

Nedostatak estrogena uzrokuje suvoću vagine i stanjivanje zida vagine. Ako imate poteškoća sa podmazivanjem pre i tokom seksa, ili ako je polni odnos postao bolan, vaša vagina vam daje do znanja da joj nedostaje toliko potreban estrogen.

Nedostatak testosterona

Nedostatak testosterona stvara pomak sa niskog libida na ne-libido. Ako se tome doda još dvadeset ili trideset kilograma, talasi vrućine, noćno znojenje, nesanica, suvoća vagine i česta potreba za mokrenjem, razumljivo je zašto neke žene u perimenopauzi (i menopauzi) ne preferiraju odnos sa svojim partnerom

Obično u vašim 30-im, vaši jajnici i nadbubrežne žlezde još uvek ispumpavaju puno testosterona; međutim, žene pre menopauze takođe mogu patiti od stanja koje se naziva „relativni nedostatak testosterona“. Ovo se dešava zato što nivoi drugog hormona koji se zove globulin koji vezuje polne hormone (SHBG) povećava dva do tri puta normalne nivoe.

SHBG se zatim vezuje za slobodne molekule testosterona koji kruže u telu i, čineći to, sprečava testosteron da ispuni svoju misiju podsticanja vašeg seksualnog nagona na ćelijskom nivou. Povećanje SHBG javlja se prirodno sa godinama, ali se takođe može pogoršati upotrebom kontraceptivnih pilula.

Ženama je potreban testosteron za održavanje zdravog raspoloženja, seksualnog nagona i zdravih mišića i kostiju. Žene prirodno proizvode 0,25 miligrama testosterona dnevno, dok muškarci mogu proizvesti 4 do 7 miligrama: to je deset do četrdeset puta više od količine žena! Kod žena se testosteron proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama, a kod muškaraca u testisima i nadbubrežnim žlezdama.

Kada je u pitanju seksualni rast i funkcija, testosteron je najpoznatiji kao “hormon želje”. Osim što podstiče libido, promoviše seksualno zadovoljstvo tako što čini bradavice i klitoris osetljivim na dodir.

Smanjenje nivoa DHEA

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je još jedan hormon koji utiče na nivoe vaših polnih hormona i na taj način utiče na vaš seksualni nagon. DHEA se naziva “hormonom prekursorom” jer se može pretvoriti u testosteron. Nivo DHEA se prirodno smanjuje sa godinama. Kada budete napunili osamdeset godina, nivoi DHEA će biti oko pet do deset procenata količine proizvedene tokom vaših reproduktivnih godina.

Starost nije jedini faktor koji utiče na proizvodnju DHEA. Hronični stres takođe smanjuje nivoe DHEA. Istraživanja su povezala smanjenje proizvodnje DHEA kod žena sa smanjenom tendencijom da razmišljaju o seksu ili započinju seksualne odnose.

Seksualnost i godine

U prethodnim godinama, seksualnost tokom i nakon menopauze dobijala je malo pažnje od strane tradicionalne medicinske zajednice. Mnoge žene su oklevale da prijave nizak libido ili probleme sa uzbuđenjem ili senzacijom jer su bile postiđene ili sumnjale da će njihovi lekari imati vremena ili interesa da se pozabave tim problemom.

Libido i seksualna funkcija treba da budu centralna komponenta vaše medicinske strategije za zdravo starenje.

Problem je u tome što mnogi lekari ne znaju kako da preokrenu negativan uticaj koji pad nivoa hormona ima na libido i druge aspekte ženskog seksualnog zdravlja. Na primer, žene u menopauzi koje su imale histerektomiju moraće da povećaju nivoe hormona koji zaostaju u celom spektru: progesteron, estrogen i testosteron.

BHRT može pomoći u poboljšanju vašeg seksualnog života

Šta se može očekivati od prirodnog balansa hormona korišćenjem bioidentične terapije zamene hormona (BHRT) i ciljanih suplemenata koji podržavaju hormone? Oslobađanje od neželjenih simptoma! BHRT može poboljšati libido, više podmazivanja, manje noćnog znojenja i valunga, poboljšano raspoloženje, pamćenje i san, obnovljenu snagu i energiju, sposobnost lakšeg skidanja viška kilograma i stomak koji od masnoće postaje ravniji.

Zaključak je da je seksualno zdravlje podjednako važno u svakoj godišnjoj dobi. Razgovor na ovu temu i bacanje svetla na potrebe žena da budu seksualno aktivne i u perimenopauzi i menopauzi može biti višestruko važno za zdravlje pojedinca.