12 NAMIRNICA ZA PODIZANJE NIVOA PROGESTERONA

Autor: hormonska_veza2,

Progesteron je polni hormon koji je od vitalnog značaja za začeće i održavanje zdrave trudnoće. Reprodukuje se iz žutog tela (Corpus Luteum) koje je ostatak folikula jajnika, a koji oslobađa jajnu ćeliju. Progesteron ima dve različite uloge svakog meseca, u zavisnosti od oplodnje i ovulacije. Ako je vaše ovulirano jajašce oplođeno, tada progesteron raste nakon ovulacije kako bi pomogao u zgušnjavanju sluznice materice tokom trudnoće. Ako vaše jajašce nije oplođeno nakon ovulacije, tada progesteron dostiže vrhunac, a zatim opada, jer ne treba da se pripremate za trudnoću. Sluznica materice će se osipati i uslediće menstrualni period. Progesteron je takođe uključen u razvoj dojki i dojenje. Problemi mogu nastati kada je nivo progesterona prenizak, bez obzira da li pokušavate da zatrudnite ili ne. Određene namirnice sadrže hranljive sastojke koji pomažu u povećanju progesterona u telu.

Razlozi zbog kojih progesteron može biti nizak:

  • Nutritivni nedostaci

Mnogo hranljivih sastojaka je važno za proizvodnju i regulaciju hormona. Tu spadaju cink, vitamin B6 i magnezijum.

  • Dominacija estrogena

Estrogen je još jedan polni hormon koji je od vitalnog značaja za reprodukciju. Treba da se reprodukuje u ravnoteži sa progesteronom zbog optimalnog menstrualnog ciklusa. Estrogen bi trebalo da bude viši u prvoj polovini ciklusa, a niži u drugoj polovini, dok progesteron suprotno. Dominacija estrogena znači da je nivo estrogena u odnosu na progesteron abnormalno visok.

  • Izostanak ovulacije

Izostanak ovulacije, gde se jajna ćelija ne oslobađa iz jajnika, može biti posledica niskog nivoa progesterona. Ako se ovulacija ne dogodi, ili je neredovna, tada se telu šalju signali da ne treba da se priprema za trudnoću i progesteron se neće osloboditi. Izostanak ovulacije može uslediti  iz više razloga, ali čest faktor je stres.

Simptomi niskog progesterona:

Anksioznost

– PMS

– Bolni periodi

– Ciklične glavobolje

– Razdražljivost

– Loš san

– Osetljivost dojki

– Nadimanje

– Ciste na jajnicima

– Neredovni periodi

– Neplodnost

– Pobačaj u 1. tromesečju

Evo kojih 12 namirnica su odlične za povećavanje nivoa progesterona

1. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi su odlična hrana za pojačavanje progesterona zbog minerala cinka i magnezijuma.

Cink je važan mineral koji se koristi za poboljšanje reproduktivnog sistema. Istraživanja su otkrila da je cink u stanju da poveća broj mesta vezivanja na progesteronskom receptoru, što će povećati ukupni nivo progesterona.

Magnezijum je mineral koji pomaže u sintezi proteina mišića, funkcionisanju nerva i kofaktor je mnogih enzimskih reakcija. Studija je otkrila obrnutu vezu sa magnezijumom i estrogenom, pokazujući da se, kako su se nivoi magnezijuma povećavali, nivo estrogena se smanjivao. Znamo da estrogen i progesteron deluju suprotno, pa kada se nivo estrogena spusti, to znači da će prirodno doći do povećanja progesterona.

2. CRNA ČOKOLADA

Još jedna od namirnica za pojačavanje progesterona je crna čokolada. Ona sadrži magnezijum, i kao što je prethodno rečeno, to može imati vrlo blagotvoran efekat na ukupan progesteron, jer magnezijum može sniziti estrogen.

3. ŽIVINA

Piletina i ćuretina su uobičajeni izvori živine – hrane za jačanje progesterona. Ovo nemasno meso bogato je vitaminom B6, što je razlog zašto su ovo namirnice dobre za jačanje progesterona. Vitamin B6 je važan vitamin koji se rastvara u vodi, a koji pomaže u unapređenju reproduktivnog sistema. Studija je otkrila da suplementacija B6 povećava nivo progesterona i smanjuje nivo estrogena. Pored toga, vitamin B6 u kombinaciji sa kalcijumom može ublažiti simptome PMS-a.

4. CITRUSI

Citrusi su odličan izvor vitamina C, čineći ih hranom za jačanje progesterona. Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji ima mnoge korisne funkcije poput poboljšanja imunološke funkcije, stvaranja ožiljaka za zarastanje rana i pomaže u održavanju skladnosti tkiva i kože. Studija je pokazala da je vitamin C povezan sa višim nivoima progesterona kod žena u perimenopauzi. Pored toga, druga studija otkrila je da se stopa trudnoće povećala, kao i nivo progesterona, kod žena koje su dodavale vitamin C i imale oštećenje lutealne faze (skraćena lutealna faza).

5. ZELENIŠ

Zeleniž je korisna hrana za pojačavanje progesterona. Ova hrana sadrži kalcijum i magnezijum, aktivne minerale koji utiču na progesteron. Studija je otkrila da hormonski stimulisana proizvodnja progesterona zahteva jone kalcijuma da bi se stvorio, pa ako se potrošnja kalcijuma poveća kroz hranu, tada će se povećati progesteron.

6. PAPRIKA

Paprika sadrži velike količine vitamina C, kao i citrusi. Tačnije, crvena paprika ima najveću koncentraciju vitamina C. Zbog toga je paprika još jedna od namirnica za pojačavanje progesterona.