10 NAČINA DA STIMULIŠETE SVOJ METABOLIZAM

Autor: hormonska_veza2,

Mnoge žene se muče sa sporim metabolizmom i to je nešto što ih definitivno ometa u svakodnevnom životu.


Vrlo je važno da se osećamo zadovoljno sobom, kako iznutra, tako i spolja, jer samo tada smo istinski srećni.


Ako je spor metabolizam nešto što stoji na putu vašoj sreći predlažemo da aktivno radite na tome.
Evo 10 načina na koje možete da stimulišete svoj metabolizam:


  1. Trudite se da u svaki obrok uključite proteine. Proteine možemo pronaći u mesu, jajima, raznim orašastim plodovima, leguminozama…itd.
  2. Svaki dan imajte neku bar fizičku aktivnost. Teretana, pilates ili zumba bi bili odličan izbor, ali za početak je dovoljno samo da se pokrenete i više šetate. Fizička aktivnost čini ogroman deo zdravlja i trudite se da je ubacite u svoju rutinu.
  3. Ovo ne moramo ni da napominjemo, ali izbegavajte da se prejedate i grickate “iz dosade” kada uopšte niste gladni. Ovo može da bude izvor velikog viška kalorija i usporavanja metabolizma
  4. Naučite da izlazite na kraj sa stresom. Nije potpuno realno dati savet da se ne stresirate, jer živimo u haotičnom vremenu, ali ako ste skloni stresiranju onda bi bilo fenomenalno da naučite kako da se opustite. Šetajte u prirodi, igrajte se sa detetom ili kućnim ljubimcem, vežbajte jogu, meditaciju i pravilno disanje.
  5. Prekontrolišite svoju štitnu žlezdu, odnosno proverite nivo tireoidnih hormona. Ovi hormoni imaju OGROMAN značaj u regulaciji metabolizma, pa nekada smanjena funkcija štitne žlezde može upravo da bude razlog sporog metabolizma.
  6. Unosite dovoljno vitamina B preko zelenog lisnatog povrća i žitarica celog zrna. Ovi vitamini su značajni u metabolizmu energije u našem telu!
  7. Vodite računa o tome da su vam nivoi vitamina D u optimalnim granicama. 20-tak minuta na suncu tokom dana je dovoljno (u većini slučajeva) da zadovoljimo svoje potrebe za ovim vitaminom.
  8. Pijte zeleni čaj koji je odličan za regulaciju raznih funkcija u organizmu, uključujući i sam metabolizam
  9. Idite na spavanje u razumno vreme i trudite se da spavate bar 6-8h. Toliko je većini nas neophodno da bi nam organizam funkcionisao pravilno i da bismo se osećali dobro
  10. Radite ono u čemu uživate! Uključite u svaki svoj dan neke aktivnosti koje doprinose vašem zdravlju, a koje vas čine radosnim i ispunjavaju vas!


Zapamtite, sreća dolazi iz zadovoljstva sobom. Uvek birajte navike koje će činiti da se VI osećate radosno i ispunjeno. Nemojte stajati na putu sopstvenoj sreći, birajte ono što je najbolje za vas.